Tiltások és szabályok, amelyek megnehezítik a turisták életét

Tiltások és szabályok, amelyek megnehezítik a turisták életét
© Fotó: Pixabay
Az utazás évről évre egyre elérhetőbb lesz mindenki számára, hiszen nem csak a repülőjegyek, hanem a szállások és a szervezett utak is egyre olcsóbbak lesznek. De abba valószínűleg bele sem gondolunk, hogy a helyi embereknek milyen az, amikor az utcák tömve vannak látogatókkal. Ugyanis nem minden turista tartja be az adott ország előírásait, ez pedig konfliktusokhoz vezethet. A Bright Side éppen ezért összegyűjtötte a legújabban bevezetett szabályokat, amelyek alól az utazók sem bújhatnak ki.

1. Velencében az átutazó turistáknak adót kell fizetniük

Az ókori város lakóinak teljesen elegük van már a tömegből, akik ellehetetlenítik a helyiek életét. Éppen ezért május elsejétől minden átutazó turistának, aki csak szét akar nézni a városban vagy gondolázni akar egyet, fizetnie kell három dollárt a belepésért. Azok, akik ki akarnak ez alól bújni, akár 450 dolláros büntetést is kaphatnak. Ez a szabály azokra a látogatókra nem vonatkozik, akik a város valamelyik hoteljében szállnak meg.

2. A Fülöp-szigetek tengerpartjain tilos dohányozni, enni és homokvárakat építeni.

A Fülöp-szigetek kormányának 6 hónapra le kellett zárnia a Boracay szigetét, hogy meg tudják tisztítani a vizet és a partot a sok szeméttől. Ez közel 20 millió dollárba került a hatóságoknak. Most már ismét meg lehet látogatni a szigetet, de korlátozzák az odautazók számát, akik nem rombolhatják a környezetet. A partokon tilos a cigizés, az alkohol és enni sem szabad, ami pedig még meglepőbb, az az, hogy homokvárakat sem lehet építeni.

3. Thaiföldön megbüntetnek a műanyag szatyrok használatáért

A thaiföldi Ko Samet szigeten tilos a műanyag zacskók és dobozok használata. Amennyiben valaki ezt megszegi, büntetést kell fizetnie. Az új szabályozást azért vezették be, mert a szigeten hihetetlenül sok szemét volt. Naponta mintegy 1,5 ezer ember látogatja meg a helyet, és a távozásuk után rengeteg szemetet hagynak az ott található nemzeti parkban.

4. Balin hamarosan betilthatják a bikiniben való sétálgatást

Az indonéziaiak sokszor panaszkodnak azokra a turistákra, akik fürdőruhában járnak-kelnek, és képesek a templomok előtt is bikiniben pózolni egy-egy fotó kedvéért. Emiatt 2018-ban a hatóságok fontolgatni kezdték, hogy tiltani fogják a bikiniben való flangálást, és limitálni fogják azoknak a számát, akik meglátogathatják a szent helyeket.

5. Oroszországban csökkentik a hostelek számát

2018-ban rengeteg hostelt nyitottak Oroszországban, legtöbbjük azonban rendes városi lakásokban működtek, mivel a leleményes vendéglátók több ágyat pakoltak be a szobákba, majd elkezdték kiadni őket. A szomszédok pedig kénytelenek voltak elviselni a folyamatos hangzavart és az ismeretlen embereket. 2019-től kezdve azonban ezek legnagyobb része illegális lesz, így a látogatók kénytelenek legális helyeken megszállni.

6. Évente csak 300 ember mászhatja meg a Mount Everestet

2019-ben, és az azt követő években csak tavasszal nyílik lehetőség arra, hogy a hegymászók nekiveselkedjek a Mount Everestnek, ráadásul évente csak 300-an próbálkozhatnak meg vele. Ezt a döntést azután hozták meg a helyi hatóságok, miután szükségessé vált a hegy megtisztítása: 2018-ban közel 8,4 tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

7. Hollandiában tilos lesz biciklizés közben telefonálni

A látogatók, akik megszokták, hogy biciklit kölcsönöznek az ott tartózkodásuk alatt, hozzá kell szokjanak ahhoz, hogy nem lesz szabad telefonon beszélniük biciklizés közben. Aki megszegi a szabályt, az 250 dollár büntetést is fizethet. Korábban csak az autósokra volt érvényes ez a szabály, azonban 2019 júliusától a kerékpárosoknak is be kell tartaniuk. Az ok egyszerű: a balesetek száma megnövekedett.

8. Firenzében a turisták nem ehetnek és pihenhetnek az utcán

Firenzét évente több mint 10 millió ember látogatja meg szerte a világból. Korábban egyszerűen nem volt olyan hely a városban, ahol ne ültek volna a lépcsőkön szendvicseket majszoló turisták. A városvezetés szerint ez rossz képet festett Firenzéről, éppen ezért 2018 óta szigorúan tilos a lépcsőkön ülve falatozni. A szabály összesen 4 belvárosi utcára vonatkozik, de aki megszegi a szabályt, az 500 dolláros büntetést is kaphat.

9. Rómában limitálva van a turistabuszok száma, és sokkal jobban figyelnek a történelmi helyszínekre

2019 januárjától kezdődően az olasz főváros központját lezárták a turistabuszok előtt, hogy megvédjék a történelmi örökségeket, és csökkentsék a zaj- és levegőszennyezést. Ezen felül a hatóságok keményebben büntetik a vandálokat például azért, ha elvisznek egy darabot a Colosseum falából vagy, ha egy szökőkútban mosnak lábat.

Forrás: Bright Side


Amikor egy másik országba mész kirándulni, hasznos lehet, ha előzetesen tájékozódsz arról, hogy milyen etikettszabályok vannak az adott helyen, így nem érhet kellemetlen meglepetés. Ha nem akarsz bajba kerülni vagy megsérteni másokat, akkor a Bright Side által összegyűjtött információk neked is hasz...

Ugye egyetértesz azzal, hogy elég rossz az, amikor a dugóban kell ülni, tömött buszon vagy villamoson utazni? De hidd el, vannak ennél rosszabbak és zsúfoltabbak is. A Bright Side össze is gyűjtött néhány olyan helyet, amelyet jobb elkerülni, ha nem szereted a tömeget. 11. "Holt-tenger", Kína Fo...