Tiltakozó nyilatkozat a "fideszes elszámoltatás" ellen

A demokratikus jogállam magyar híveit növekvő aggodalommal tölti el, hogy az országgyűlési választás nyertesei a kormányváltást “forradalomnak” tekintik, a politikai ellenfél választási vereségét pedig alkalomnak az ellenféllel való leszámolásra – olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet több mint 100 értelmiségi írt alá, többek között politikusok, írók, tudósok.

A Független Hírügynökséghez vasárnap eljuttatott nyilatkozat szerint jogállamban megengedhetetlen, hogy az “elszámoltatás” fogalmában összemossák a bűncselekményekért való jogi felelősségrevonást a másfajta politika szankcionálásával.

Tiltakoznak a Fidesz “elszámoltatási” kampánya ellen

A nyilatkozat aláírói kifogásolják, hogy több fideszes politikus fenyegetőzött Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök elleni eljárással. A nyilatkozat úgy fogalmaz: a negyvenes évek végén is így kezdődött a demokrácia felszámolása, és a politikai ellenfélnek a közéletből való eltávolítása ezúttal is hasonló célt szolgál. Az aláírók a demokratikus jogállam magyar híveiként tiltakoznak a Fidesz “elszámoltatási” kampánya, a vezető Fidesz-politikusok fenyegető nyilatkozatai ellen – áll a nyilatkozatban.

Az aláírók között van többek között Bokros Lajos, az MDF EP-képviselője, Debreczeni József közíró, Görgey Gábor író, Heller Ágnes filozófus, Kenedi János történész, Kuncze Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke, Konrád György író, Vitányi Iván, az MSZP országgyűlési képviselője.

Címkék: , , ,