Tilosban is mérhetnek sebességet a rendőrök – RTL Híradó

Tilosban is mérhetnek sebességet a rendőrök – RTL Híradó
Tilosban is traffipaxolhatnak mostantól a rendőrök. A KRESZ módosítása óta ugyanis a forgalmat ellenőrző rendőrök bárhol megállhatnak, ha kocsijuk nem akadályozza túlzottan a forgalmat.

Korábban a Legfőbb Ügyészség kifogásolta, hogy a rendőrautók tilosban mérik a sebességet. Akkor azt mondták, hogy szabálytalanságot csak a megkülönbözető jelzést használó járművek követhetnek el büntetlenül – számolt be az RTL Híradó.

Forgalommal szemben, járdán parkolva mért sebességet hétfőn egy rendőrautó Budapesten. Ez szabályos, hiszen a járdán el lehetett férni az autó mellett, vagyis nem akadályozta túlzottan sem a gyalogos, sem az autós forgalmat. Mostantól ennyi elég ahhoz, hogy egy rendőrautó szabályosan parkoljon. Tábla vagy útjelzés nem számít. Az új KRESZ megfogalmazása szerint a rendőrautó “a járműforgalom elől elzárt területen, továbbá a közútnak azon a részén is elhelyezhető, ahol a járművek megállása vagy várakozása tilos.”

Barna Péter, a közlekedési minisztérium főosztályvezetője azt mondta, hogy ez a szabályozottság azért volt szükséges, mert joggal várja el az autós, hogy miközben az ő szabályszerű magatartását ellenőrzik, az ellenőrző hatóság maga ne legyen jogsértő.

Korábban tucatnál is több fotó érkezett felháborodott nézőktől a szabálytalanul parkoló rendőrautókról. A jogsértő helyzetet tavaly a Legfőbb Ügyészség is kifogásolta. Az ő felvetésük volt, hogy az új KRESZ engedélyezze a forgalmat ellenőrző rendőrautóknak, hogy tilosban is megállhassanak.

Egy autós blog oldalán található fotók azonban arról tanúskodnak, hogy a rendőrök nemcsak munka ügyben élnek a lehetőséggel. Az egyik képen az látszik, hogy egy rendőrnő ebédjével siet egy tilosban parkoló járőrautóhoz. Egy másik képen pedig büfézni állt meg tilosban egy rendőr. Azért tehetik meg, mert nehéz ellenőrizni, hogy a rendőr munka vagy magánügyben állt-e meg.