Tiba István miniszteri biztos: jól hajrázunk pályázásban

Tiba István
Tiba István - © Fotó: HBN-archív
Debrecen – Mind a pályázatok lekötésében, mind a források lehívásában Magyarország holtversenyben a második helyen áll a régióban.

Először tartott a megye miniszteri fejlesztési biztosaként sajtótájékoztatót dr. Tiba István országgyűlési képviselő a Fidesz-székházban. A régió 11 tagállamának a 2007-13 közötti uniós pályázati ciklusra vonatkozó tevékenységéről kiadott tanulmányról beszélt.

Eszerint Magyarország 2014 év végén a 115 százalékos Bulgária mögött 112 százalékos eredménnyel Szlovákiával holtversenyben a második helyen állt a források támogatási szerződéssel való lekötésében. A ráhagyás természetes, mert egyes alapoknál kimaradhat forrás, amit még fel lehet használni, illetve arra is számítani kell, hogy az unió nem minden beadott magyar projektet támogat, és helyettük mások nyújthatók be. Ez biztosítja, hogy ez év végéig mind a 8200 milliárd forint lehívható legyen.

A támogatások kifizetésében Litvánia vezet 88 százalékkal, ebben Észtországgal vagyunk másodikok 87 százalékkal. Mindez a korábbi bürokratikus ellenőrzési és kifizetési rendszer 2013 év végétől bevezetett egyszerűsítésének köszönhető – tette hozzá Tiba István. Lapunk kérdésére, miszerint nem lett-e túlságosan megkönnyítve az ellenőrzés (ilyen híreket is lehet hallani) a biztos azt mondta, nem tart a nagyobb hibázási lehetőségtől, hiszen Brüsszelnek még el kell számolni a projektekkel.

HBN-ÉP​