Tiba: a hitelesség volt a tét

Akt.:
Tiba István a törvényszéken
Tiba István a törvényszéken - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A korábbi polgármester szerint egyértelmű volt, mire költsék a támogatást.

– A rendezvénycsarnokra kértem a pénzt, az én olvasatomban csak erre fordíthattuk. Így volt tisztességes; az én hitelemet, és hosszú távon a város hitelét is rontotta volna, ha nem arra költjük, amire kértük – jelentette ki dr. Tiba István országgyűlési képviselő, Balmazújváros egykori polgármestere tanúként történt meghallgatásán pénteken a Debreceni Törvényszéken, a jelenlegi településvezetőt érintő vesztegetési perben.

Dr. Mocsáry Eszter bíró többször is rákérdezett, elvileg költhették volna-e másra a képviselők az államtól támogatásként kapott 180 millió forintot. Tiba István azt mondta, az előterjesztés „nem utasítás”, amit az is mutat, hogy a csarnokot építő vállalkozónak szabott feltételeket a bizottsági ülésen módosították. Hozzátette, a képviselők tisztában vannak a döntéshozatali mechanizmussal, és azt hangsúlyozta, akkoriban úgy kellett egy rendezvénycsarnok, „mint egy falat kenyér” és a testületből senki sem jelezte neki, hogy valami mást szeretne; nem is volt vita, mire költsék.

Ötmilliós kölcsön sportra

Saját forrásból megvalósíthatatlannak tűnt a balmazújvárosiak régi álma, egy rendezvénycsarnok létrehozása, aminek hiányában számos eseményt méltatlan körülmények között kellett lebonyolítaniuk. Ebben a helyzetben, 2012. nyarán jelezte K.S. Tiba István akkori polgármesternek, hogy saját csapatának csarnokot építtetne, megfelelő támogatással azonban nagyobbat, a városi igényeket kielégítőt is tető alá tudna hozni. Tiba megígérte, hogy segít támogatást szerezni és szeptemberben megkereste Lázár János államtitkárt, arra kérve juttasson a kormány 180 millió forintot a városnak csarnoképítésre. Lázár arról biztosította, ha év végén lesz rá lehetőség – az ország gazdasági helyzetének függvényében – akkor megkaphatják a pénzt. Erről csak szóban állapodtak meg („lobbitevékenységet nem írásban szoktunk kifejteni”), de később Tiba többszöri érdeklődésére Lázár mindig megerősítette szándékát – derült ki Tiba István országgyűlési képviselő tanúvallomásából.

Végül december 18-án kormányhatározat született, amiben (sok más településsel együtt) Balmazújváros 450 millió forintot kapott, szűkszavúan „feladatainak ellátására”.

Arról, hogy a fenti összegből 180 millió forintot K.S. másodrendű vádlott csarnoképítésre megkapjon, előterjesztés készült, annak tartalmát polgármesterként Tiba István határozta meg – hangzott el.
„Ezt a 180 millió forintos összeget a csarnok finanszírozására kapja az önkormányzat” – idézte a bírónő Veres Margit akkori jegyző, a per elsőrendű vádlottjának szavait, melyek a december 21-ei képviselői bizottsági ülésen hangzottak el. Tiba azt mondta: a jegyző ezt az információt tőle kapta és nem mondhatott mást a bizottságnak.


t2

Fotó: Molnár Péter | Kattintásra galéria nyílik


Feltételek

Mit jelent a „180 millió forint már nem annyi” mondat, ha a vállalkozó költségén elkészítendő, 21 millió forint értékű kútcsövezés nem volt feltétele a támogatás odaítélésének? – próbálta tisztázni a bíróság. (Folyamatos problémát jelentett K.S. szállodájának és a városi fürdőnek a melegvíz ellátása; a csövek átvezetésére az önkormányzatnak nem volt pénze.)

Tiba István szerint csak elvi számításról van szó; a támogatás feltételeként azt határozták meg, hogy 15 éven át évi 20 alkalommal bocsássa a csarnokot a tulajdonos a város rendelkezésére. Az átvezetés kapcsán együttműködést kértek tőle, támogassa a várost azzal, hogy elvégzi ezt a munkát, amihez neki is komoly érdeke fűződik.

Elhangzott az is, hogy az eredeti feltételeken (15 éven át évi 30 alkalom) Tiba István javaslatára könnyítettek, aki azt hangsúlyozta, hogy ha a vállalkozónak nem éri meg a feltétel teljesítése, akkor „dugába dől az egész”. Ezzel együtt a szavaiból (és az előző nap meghallgatott telefonbeszélgetésekből) az tűnt ki, hogy K.S. túlzónak érezte az önkormányzat elvárásait, a polgármester azonban azt mondta, megpróbált mind többet elérni a város számára.

Gyorsan kellett fizetni

Tiba István vallomása szerint kölcsön volt az az 5 millió forint, amit K. S. Veres Margitnak adott át december 21-én este. Éppen aznap, amikor az újvárosi képviselő-testület döntött arról, hogy a vállalkozó megkapja a 180 millió forintot. A kölcsönt – folytatta Tiba – a Balmazújváros Sport Kft., az önkormányzat cégének kifizetéseire kellett fordítani, olyan kötelezettségek voltak – hangsúlyozta –, melyek csúszása bizalomvesztést okozott volna. Azonban bizonyos pénzek nem érkeztek be, amellett a hivatali bürokrácia gyors ügyintézést nem tett lehetővé, ezért a polgármester magánszemélyként kért kölcsön K. S.-től, akinek a sport szintén „szívügye”, és később Tiba visszaadta neki a pénzt. Papír nem készült, megbíztak egymásban, már csak azért is, mert Tiba korábban is kért kölcsön (akkor magáncélra) a vállalkozótól, és rendben törlesztett.

A vád szerint Veres Margit másnap (december 22-én), amikor a polgármesternek átadta az ötmilliót tartalmazó borítékot, 400 ezer forintot kivett. Tiba erre azt mondta, ekkor tulajdonképpen Veres Margit a saját pénzét kapta vissza, amit korábban Tibának adott kölcsön.

A tárgyalás áprilisban folytatódik.
HBN-SzT


Titkos telefonok a vesztegetési perben
Debrecen – Telefonbeszélgetések titokban rögzített felvételeinek meghallgatásával folytatódott csütörtökön a hivatali vesztegetéssel vádolt balmazújvárosi polgármester (a történtek idején jegyző) pere a Debreceni Törvényszéken.