Thuróczy Györgyre emlékeznek a könyvhéten

Debrecen – Az Alföld Színpadnak és egykori alapítójának, Thuróczy Györgynek is figyelmet szentelnek a szervezők az idei könyvhéten: „Gyurka bácsi lemezes ládáját” 12-én 19 órakor nyitják fel az emlékezők a Kölcsey Központban (Főnix Rendezvényszervező Nonprofit kft.).

A fenti rövid híradást szeretném kiegészíteni néhány gondolattal főleg azok számára, akiket már nem érinthetett meg Thuróczy György mély humanizmusa, az emberekbe vetett végtelen bizalma. Hitte, hirdette és élte, hogy minden emberben van valami olyan érték, ami miatt érdemes közelebb kerülni hozzá és foglalkozni vele. Emberségéből mindenkinek jutott, aki a környezetében lehetett rövidebb, vagy hosszabb ideig.

Az lét számára intellektuális játék volt, így élte túl a II. világháborút és a két és fél éves szovjet hadifogságot, melyet a „Kropotov nem tréfál” című könyvében írt le. A kötet fedőlapján Magyari Vilmos így jellemzi őt, mint írót: „Thuróczy György írásában az abszurd nem önmagában való, hanem egy különös funkció által ennél jóval több: védekezés, a menekülés, a túlélés, az őrültségig fokozódott szorongások és félelmek feldolgozásának eszköze. Egy kicsit ellenkezés az állandóan leselkedő halállal”.

Jogászként végzett Debrecenben, de a dr. jelzést soha nem használta a neve előtt. A híres színész: Thuróczy Gyula és az ugyancsak színésznő anya fiaként nem csoda, hogy ő is művész lett. Mindig és mindenhol alkotott: a Csokonai Színház rendezőjeként, a Balmazújvárosi Művelődési Ház igazgatójaként, népművelőként a Városi Tanácsnál, majd a Kölcsey Művelődési Központban. Reneszánsz típusú és műveltségű ember volt.

1971-ben hozta létre az Alföld Színpadot, ahol kiteljesedhetett rendezőként, íróként, pedagógusként. Az Alföld Színpad sok-sok embernek lett otthona: „eső elől védett hely”.

A részeim vagytok, a tartópilléreim, a kinti eső elől a védett helyre menekült társaság…és ez olyan jó, olyan átkozottul jó.” (id. Hencz József)

Hogy mit kaptam ettől a színpadtól?! Munkát, szeretetet, szerelmet, családot, vitát, veszekedést. Egyszóval mindent.” (Tóth Zoltán)

Az idézeteket a Debreceni Alföld Színpad 4o. éves jubileumára készült kiadvány tartalmazza. 64 előadást rendezett Thuróczy György 15 év alatt. Mellette vált rendezővé utódja: Porcsin László, aki az ő szellemében vezette tovább az együttest. Porcsin László utódja lett Sóvágó Csaba, aki mai napig az elődjeitől megszokott színvonalon vezeti az Alföld Színpadot.

Thuróczy György tovább él a csoport jelenlegi tagjaiban, a mai tizenévesekben és valamennyiünkben, akik június 12-én az esti műsor keretében visszaemlékezéseinkkel, a jelenlegi Alföld Színpad tagjai pedig Arisztophanész: Madarak című komédiájának előadásával megidézzük Őt.

– Boros Béláné –