Tetszik az oroszoknak a debreceni minta

Akt.:
Tetszik az oroszoknak a debreceni minta
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A Debreceni Egyetemmel keresett kapcsolatot az egyik nagy orosz közétkeztető cég.

Elsősorban a Debreceni Egyetemen kidolgozott technológia alapján készülő egészséges élelmiszerek iránt érdeklődött az az üzemvezetőkből, mérnökökből, iskolai és óvodai menzavezetőkből álló 15 tagú orosz küldöttség, amely Oroszország negyedik legnagyobb városából, a már Ázsiában található Jekatyeringburgból érkezett a cívisvárosba.

– Magyarországon egyedül a Debreceni Egyetem van olyan szerencsés helyzetben, hogy az élelmiszer alapanyag termeléstől, a feldolgozáson át, egészen a klinikai táplálkozás tudományig, az élelmiszerekkel összefüggő tudományos spektrum egésze megtalálható – hangsúlyozta az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón dr. Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának dékánja. Az intézményvezető arra emlékeztetett, hogy részt vettek az új közétkeztetési rendelet bevezetését megalapozó munkában, például az ágazat szereplőinek recepteket dolgoztak ki. Ez a komplexitás keltette fel az orosz vállalat figyelmét – tájékoztatott dr. Komlósi István dékán.


DI_sajtotajekoztato-7

Fotó: Derencsényi István


Sztívia, fekete fokhagyma

Az egyetem élelmiszertechnológiai tanüzemében Olga Bolsedvorova, a Caterinburg rendezvényigazgatója arról beszélt, hogy ők az Ural régió piacvezető közétkeztetési szolgáltatója. 3500 dolgozójuk naponta több mint hatvanezer embernek főz. Partnereik zöme gyár, cég és intézmény. Nagyon fontosnak tartják az egészséges, természetes alapanyagok felhasználását, illetve az új technológiák megismerését, bevezetését.

– Olyan fejlesztésekkel, berendezésekkel és technológiával találkoztunk itt a Debreceni Egyetemen, amilyet sehol máshol Európában nem láttunk eddig. Sztíviát és fekete fokhagymát – melyekből az egyetem élelmiszereket készít – sem kóstoltunk még soha – árulta el Olga Bolsedvorova.

Az orosz vállalattal kialakított új kapcsolat segítheti a Debreceni Egyetemen tervezett orosz nyelvű orvos- és agrártudományi képzés megalapozását is – egészítette ki az elhangzottakat dr. Komlósi István dékán.

HBN-OCs
hirdetés