Tetőfedés! De mivel is fedessem be a tetőmet?

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: AFP
Debrecen – A tetőhéjazatoknál is széles skálában lehet választani a különböző tetőfedő anyagok közül.

A tetőhéjazat kiválasztása előtt meg kell vizsgáljuk a leendő tetőszerkezetet milyen állapotban van, igényel-e felújítást, netán (részlegesen vagy teljesen) cserélnünk kell, milyen terhelést bír el, stb.

A síkpalával fedett héjazatoknál a felújítás lehet bontásos, illetve bontás nélküli. A bontás nélkülinél a síkpalára lehet felhelyezni egy ún. mintás, modifikált bitumenes szigetelőanyagot, mely meggyorsítja a kivitelezési időt, a felújítás ideje alatt nem áll fenn a beázás veszélye, csekély pluszterheléssel jár. Ehhez számos mintázattal és színben választhatók anyagok, akár még 3D hatást keltő anyagok is beszerezhetők napjainkban. Amennyiben a bontásos felújítás mellett döntünk fontos megvizsgáltatnunk, hogy mit bír el a tetőszerkezetünk.

Mit választhatunk, ha a jelenlegi tetőhéjazatot lebontjuk? Napjainkban egyre elterjedtebb a cserepeslemez, mint tetőhéjazat. A cserepeslemez-sorok a megadott méretre gyárthatók, így kevés veszteséggel felrakhatók. A cserepeslemeztől valamivel nehezebb m2 súlyú a zsindelyfedés. A zsindely levelek és az alatta lévő zsindely alátétlemez általában OSB lap vagy teljes aládeszkázott alátéthéjazatra kerülnek felhelyezésre. Még mindig a cserépfedés rendelkezik a legszélesebb skálával. Bőven van választék szín, alak vagy forma, méret, anyag szerint. Lehet sima vagy hullámos, natúr vagy színes, normál vagy XXL méretű, égetett kerámia vagy betoncserép.

Mindegy milyen tetőfedő anyagot is választunk, ha nem szakszerű lesz a kivitelezés, akkor a legdrágább tetőfedő anyag is csak csekély ideig fogja ellátni funkcióját. És ne feledjük a tetőfedés nem csak a zsindely, cserép, stb. anyagköltségéből áll, vannak a tetőhöz kapcsolódó járulékos költségek is, pl. szegélylemezek, alátéthéjazatok, esetleg ereszcsatorna csere is.

HBN


Lapostetők hő- és csapadék elleni szigetelése
Debrecen – A tetőszigetelés szakszerű kivitelezésének feltételeit a megtervezéskor kell biztosítani.
hirdetés