Tervezzük meg a felújítást!

Tervezzük meg a felújítást!
© Fotó: GettyImages
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Hasznos tippek azoknak, akik hamarosan meg szeretnék szépíteni otthonukat.

– A tavaszi hónapok ideálisak a lakásfelújítást tervezőknek, hiszen ilyenkor már az idő is kedvez a kisebb-nagyobb munkálatoknak. Az otthon megszépítése azonban számos kihívással jár, és komoly szervezést igényel. Az egyik hazai bank összeszedte, milyen szempontokra érdemes figyelni ahhoz, hogy lakásunk megújulása rövid idő alatt, a lehető legkevesebb kellemetlenséggel és költséghatékonyan valósulhasson meg. Azoknak, akik hitelfelvételt is terveznek a felújításhoz, jó megoldást kínálnak az egyszerűen és gyorsan elérhető személyi kölcsönök.

Első lépésben azt érdemes meghatározni, hogy milyen munkálatokat tervezünk, ezek közül melyek azok, amelyeket magunk is el tudunk végezni, és mi az, amit mindenképpen szakemberre bíznánk.

Határozzuk meg, hogy a kívánt munkálatok elvégzéséhez milyen szakemberek közreműködésére lesz szükség! A felújításhoz igénybe tudunk venni generálkivitelezőt, de akár egyesével is kereshetünk mestereket az egyes munkákhoz. Ha lakásfelújításba vágunk bele, érdemes az energiatakarékossági szempontokat is figyelembe venni, hiszen ezzel a befektetéssel rezsiköltségeinken is spórolhatunk.

Válasszuk ki a munkálatokkal megbízandó szakembereket: itt fontos, hogy odafigyeljünk a meglévő referenciákra, és csak olyan vállalkozót foglalkoztassunk, aki kalkulációt tud adni a várható költségekről. A kiválasztásnál segítséget kérhetünk felújítást már végzett ismerőseinktől, családtagjainktól is, az ő tippjeik sok esetben segítséget nyújthatnak a megfelelő választáshoz.

A rendelkezésre álló kalkuláció, ajánlatok és a várható egyéb költségek alapján készítsük el a felújítás költségvetését. Arra viszont figyeljünk oda, hogy semmiképp ne becsüljük alá a ránk váró kiadásokat, és hagyjunk legalább 10-20 százaléknyi tartalékot a nem várt kiadások fedezésére. Ne feledkezzünk meg olyan tételekről sem, mint a törmelék elszállíttatása, vagy az átmenetileg megnövekvő benzin- és telefonköltség!

A költségvetés alapján gondoljuk végig, hogy milyen forrásokból kívánjuk finanszírozni a felújítást. Ha banki segítségre is szükségünk van, kézenfekvő termék a személyi kölcsön, amely rövid idő alatt, átlátható feltételekkel, akár több millió forintos összegben is igényelhető bármilyen célra. A hitel felvétele előtt mindig végezzünk online kalkulációt a bankok weboldalán, és kérjünk előzetes bírálatot arra vonatkozóan, hogy mekkora hitelösszegre számíthatunk.

Készítsük elő a felújítással járó technikai feladatokat: gondoljuk át, hogyan mozgatjuk a bútorokat, a felújítás alatt ki felügyeli a munkálatokat. Ehhez szintén érdemes barátaink, családtagjaink segítségét igénybe venni.

A munkahelyünkön feltétlenül jelezzük, hogy lakásfelújítást tervezünk: egyrészt, ha szükséges, időben kell jelezni a szabadságra vonatkozó igényt, másrészt egy felújítás során mindig adódhat olyan helyzet, amikor váratlanul ki kell szakadnunk néhány órára a munkából. Ha már előre látjuk, hogy ez nem lehetséges, mindenképpen vegyünk ki szabadságot, vagy kérjünk segítséget valakitől, aki szükség esetén bármikor mozgósítható!

HBN