Tervezhetik a tornatermet

Tervezhetik a tornatermet
© Illusztráció: Molnár Péter
Debrecen – A vártnál több pénze maradt a tavalyi évről az önkormányzatnak.

Pénzügyi szempontból jó évet zárt a debreceni önkormányzat – jelentette ki dr. Barcsa Lajos alpolgármester az április 28-i közgyűlésen, a tavalyi zárszámadási beszámoló kapcsán. Elmondta: a pénzmaradvány elérte a 6,4 milliárd forintot.

Kérések sora érkezett

Az önkormányzati képviselők erre több kéréssel álltak elő. Szabó Gyula (Fidesz-KDNP) az Epreskerti Általános Iskola tornatermének felépítésére kért pénzt. Barcsa Lajos azt válaszolta, hogy idén 10 milliót biztosítanak ilyen célra, melyből megkezdődhet a tervezés. Ágoston Tibor (Jobbik) a Portörő és a Basahalom utcák egészének leburkolását, illetve a Margit téri óvoda tönkrement nyílászáróinak cseréjét szorgalmazta. Haász Ferenc városüzemeltetési osztályvezető szavaiból kiderült, hogy mindkét utca leaszfaltozásának elkészültek a tervei, a munkát még idén szeretnék elvégezni. Dr. Barcsa Lajos szerint a Margit téri óvodára is juthat. Dr. Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen Egyesület) a Nagyerdei körút kerékpárútjának és járdájának javítását, illetve a köztemető előtti út felújítását kérte. Az alpolgármester azt válaszolta erre, hogy a szóban forgó kerékpárútról még nem döntöttek, de lesz pénz ilyesmire. A temető előtti útszakasz felújítása szerepel a közeljövő tervei között.

Átrakják a rakodót

A közgyűlés végén is több kéréssel álltak elő a képviselők. Szabó Gyula a Nagyállomás mellé épült Ispotály Lakóparkban élők nevében azt kérdezte, hogy a nagy zajjal, porral járó vasúti rakodást át lehet-e helyezni a pályaudvar más részére? Dr. Barcsa Lajos azt mondta: a 100-as vasúti fővonal felújítása során ezt a tevékenységet a lakóparktól jóval távolabbra, a Nagyállomás területének déli részére, a salakmotor stadion közelébe akarják átvinni.

Ágoston Tibor (Jobbik) egyebek mellett az Epreskerti Általános Iskola elé zebra felfestését szorgalmazta. Arról is beszélt, hogy a jó idő megérkeztével a Kossuth téri sétálóövezetben szerinte gyakran össze-vissza közlekednek a biciklisek. Úgy vélte, hogy ezért valamilyen rendet kellene ott kialakítani.

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester válaszából megtudtuk: az epreskerti iskola elé tervezik gyalogátkelő felfestését. – A városüzemeltetési osztály munkatársait pedig arra kérem, hogy vizsgálják felül a főtéri kerékpáros közlekedés szabályozását – fogalmazott.

Kevés a parkolóhely

Csikai József (Jobbik) azt hozta szóba, hogy a Miklós utcán és annak környékén kevés a parkolóhely, ezért sokszor össze-vissza állnak az autók.

A közgyűlést vezető alpolgármester szerint a Nyugati kiskörút és az Erzsébet utca sarokhoz közel egy üres telken új fizetős parkolót akarnak kialakítani, mely szilárd burkolatot fog kapni. A Miklós utcai parkolással kapcsolatban pedig bejelentette, hogy a közterület felügyelőket gyakoribb ottani ellenőrzésre fogja kérni.

HBN–OCS
hirdetés