Terrorizmus/EURO-2016 – Francia források: kizárt az iszlamista merénylet lehetősége az Ukrajnában elfogott francia férfi esetében

Párizs – Hivatalos francia források nem kommentálták azt az ukrán bejelentést, miszerint elfogtak Ukrajnában egy francia férfit, akiről azt feltételezik, hogy terrorcselekményekre készült Franciaországban a labdarúgó Európa-bajnokság idején. A Le Monde című napilap szerint viszont a francia hatóságok kizárták, hogy az esetnek köze lehet dzsihadista hálózatok merényletterveihez.

Michel Cadot párizsi rendőrfőnök egy hétfői sajtótájékoztatón nem kívánta kommentálni az ukrán bejelentést. Ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság egyetlen helyszíne ellen sem érkezett konkrét terrorfenyegetés.

Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője korábban azt mondta, hogy az ukrán-lengyel határon május 21-én elfogott francia állampolgár 15 merényletet készült végrehajtani hazájában, egyebek mellett mecsetek, zsinagógák, adóhivatalok és autópálya-megfigyelő pontok ellen. Hricak elmondta, hogy a férfinál 125 kilogramm trotilt, öt Kalasnyikov gépkarabélyt, több mint ötezer lőszert, két páncéltörő gránátvetőt, 100 detonátort és egyéb eszközöket találtak.

A Le Républicain Lorrain és a L,Est républicain francia regionális lapok szerint a 25 éves francia férfit Grégoire Moutaux-nak hívják, a kelet-franciaországi Nancy városa közelében található 80 lakosú Nant-le-Petit faluban lakik, egy szövetkezetben gazdaként dolgozik, büntetlen előéletű, s a francia hatóságok számára a merénylettervei “homályosak”. A fiatalember otthonában, egy tanyán, a nyomozók robbanószerkezetbe való elemeket, valamint egy szélsőjobboldali csoport jelképével ellátott pólót találtak.

A Le Monde szerint a férfi nem először járt Ukrajnában a hivatali gépkocsijával. Általában nem egyedül utazott, társait még keresi a rendőrség. Minden feltételezés nyitott, még akkor is, ha dzsihadista hálózatok merényletterveivel való bármilyen kapcsolatot kizártak (a francia hatóságok) – írta a lap.

A francia nyomozók egy kiterjedt fegyvercsempész-hálózatot sejtenek a háttérben. A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege nem foglalkozik az üggyel. A Nancy-i hatóságok indítottak előzetes eljárást, és Párizsban a szervezett bűnözéssel foglalkozó központi hivatalt is bevonták a nyomozásba.

A Le Monde szerint miután a balkáni útvonal régóta ismert a Kelet-Európából és Líbiából származó fegyverek csempészésére, a nyomozást jelenleg elsősorban az ukrán hatóságok helyben folytatják le. Elképzelhető, hogy a gyanúsítottat kiadják Franciaországnak, miután a francia hatóságok már átadták Ukrajnának a kiadatási kérelmet. A lap szerint egyelőre nem tudni, hova és kinek szánták a fegyverarzenált, amit a francia gyanúsított szállított: gyűjtőknek, szélsőjobboldali csoportoknak, a szervezett bűnözéshez tartozó embereknek vagy pedig kábítószer-kereskedőknek.

– MTI –