Terrorizmusért ült korábban börtönben a francia rendőrparancsnok gyilkosa

Akt.:
Párizs – Egy francia-pakisztáni dzsihadista hálózatban való részvételért három év börtönbüntetésre ítélték 2013-ban azt a férfit, aki keddre virradó éjszaka a Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Magnanville településen halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot az otthona ajtajában, majd túszul ejtette és meggyilkolta annak feleségét – közölték kedden rendőrségi források.

“Semmi kétség afelől, hogy terrorcselekmény történt” – mondta Francois Hollande francia államfő a hivatalában Manuel Valls miniszterelnökkel, Jean-Jacques Urvoas igazságügyi és Bernard Cazeneuve belügyminiszterrel tartott válságtanácskozás után. Az elnök arra emlékeztetett, hogy egyrészt maga a késelő is erre utalt a támadás alatt, másrészt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet azonnal magára vállalta a kettős gyilkosságot.

“Franciaország nagyon jelentős terrorfenyegetettséggel néz szembe, amely ellen jelentős erőket mozgósítottunk is” – hangsúlyozta Francois Hollande. A terrorizmus elleni harc ugyanakkor szerinte nem egy ország feladata, s továbbra is elkötelezett nemzetközi együttműködésre van szükség.

A 25 éves Larossi Abballát hét társával együtt 2011-ben tartóztatták le, amiért iszlám harcosokat toborzott és közvetített Pakisztánba. Terrorcselekmény előkészítésében való bűnrészesség miatt ítélték három év börtönbüntetésre, amelyből két és fél év volt letöltendő. Szabadulása óta – radikalizmusa miatt – a terrorelhárítók megfigyelése alatt állt, érintett volt egy szíriai dzsihadista hálózat elleni nyomozásban is, telefonját lehallgatták, de a rendőrség nem észlelték arra utaló jegyeket, hogy azonnali terrortámadásra készülne. Korábban köztörvényes bűncselekmények miatt is elítélték.

A férfi, aki a Párizstól hatvan kilométerre található Mantes-la-Jolie-ban élt, néhány hónapja szabadult. Otthonában jelenleg is házkutatást tartanak a rendőrök. Környezetéből két embert kedden őrizetbe vettek.

A feltételezett elkövető hétfő este támadt a 42 éves helyi rendőrparancsnokra, amikor az éppen be akart menni házába. Miután a támadó kilenc szúrással megölte a civil ruhás férfit, annak feleségével és gyerekével együtt elbarikádozta magát a családi házban.

A rendőrség elitalakulatai 15 percen belül hétfőn kiszálltak a helyszínre, és tárgyalásokba bocsátkoztak a férfival, az alkudozás több mint két órán át tartott.

Éjfél körül robbanást lehetett hallani a környéken. A Le Figaro című lap arról számolt be, hogy a robbanást követő percekben a biztonsági erők megrohamozták a lakóházat.

Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a tárgyalások nem vezettek eredményre, ezért a különleges egységek behatoltak az épületbe. Az elkövetőt agyonlőtték, és a rendőr feleségének holttestére bukkantak. A nő a mantes-la-jolie-i rendőrőrsön dolgozott titkárnőként.

Egy rendőrségi forrás szerint a férfi az Iszlám Állam terrorszervezetre hivatkozott a túsztárgyalások során. Szemtanúk arról számoltak be a nyomozóknak, hogy a parancsnokra mért támadáskor Allah akbar kiáltást hallottak.

Ugyanannak az iszlamista ügynökségnek, az Amaknak a közleménye, amely az orlandói mészárlást is az Iszlám Állam akciójának nevezte, azt állítja, hogy az ő harcosuk ölte meg a Magnanville közelében fekvő Les Mureaux rendőrfőnök-helyettesét és annak feleségét. Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ megerősítette, hogy a dzsihadista csoporthoz kötődő hírügynökség kiadta a közleményt.

A párizsi ügyészség terrorellenes osztálya vizsgálatot indított az ügyben.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter már kora reggel terrorcselekménynek minősítette a kettős gyilkosságot. Azt is elmondta, hogy év eleje óta több mint száz olyan embert vettek őrizetbe a hatóságok, akik “veszélyt jelentenek a franciák biztonságára”. A tárcavezető kedden meglátogatta a meggyilkolt rendőr kollegáit és ígértet tett arra, hogy ártalmatlanítani fogják az elkövető esetleges tettestársait.

Manuel Valls miniszterelnök a Twitter közösségi oldalon kifejezte “a teljes nemzet együttérzését a rendőrök iránt”, és “a félelem visszautasítására, valamint a terrorizmus elleni harcra” szólított fel.

A tavaly novemberi 130 áldozatot követelő párizsi merényletek óta Franciaország terrorfenyegetettségben él. A jelenleg zajló labdarúgó Európa-bajnokságra több mint 90 ezer rendőrt, csendőrt, katonát és biztonsági őrt mozgósítottak a hatóságok, amire még nem volt példa.

Az Iszlám Állam sajtószolgálata 2015 november 24-én közzétett videójában azzal fenyegette meg a franciákat, hogy frankofón dzsihadisták a “házaikban” fognak merényleteket elkövetni ellenük.

– MTI –
hirdetés