Terrorizmus – Folytatódnak az ötpárti egyeztetések a kormányzat terrorellenes intézkedési csomagjáról

Budapest – Pénteken a Honvédelmi Minisztériumban (HM), jövő kedden pedig a Belügyminisztériumban (BM) folytatódnak az ötpárti egyeztetések a kormányzat terrorellenes intézkedési csomagjáról – hangzott el az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága szerdai ülésének nyílt részén.

Tasnádi László, a BM rendészeti államtitkára elmondta: a múlt pénteki ötpárti egyeztetés nyomán az ellenzék javaslatait is beépítették a szövegbe. Az így elkészült javaslatról újabb ötpárti egyeztetést tartanak a BM-ben.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja az ülésen elmondta, a BM-től április 12-re kaptak meghívót, Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke pedig jelezte, hogy a HM-ben pénteken lesz az ötpárti egyeztetés.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke a BM államtitkárának azt mondta, az egyeztetés előtt szeretnék megkapni a módosított szövegtervezetet. A sajtónak nyilatkozva előrebocsátotta, az alaptörvény módosításáról szóló egyeztetésen az MSZP nem fog részt venni.

Pintér Sándor belügyminiszter első alkalommal múlt péntekre hívta egyeztetésre a parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselőit a kormány terrorellenes intézkedési csomagjáról. A belügyminiszter előzetesen öt témakört jelölt meg, amelyben a kormány a BM-re bízta a szükséges törvényjavaslatok kidolgozását.

A mintegy két órán át tartó tanácskozás után a kormánypárti Gulyás Gergely mellett az ellenzéki pártok képviselői is konstruktívnak nevezték az egyeztetést.

A sajtónak nyilatkozó ellenzéki képviselők kiemelték, hogy a BM egyes az ellenzék által kifogásolt pontokat rögtön törölt a javaslatcsomagból, emellett módosításokat, továbbá több ellenzéki javaslat beépítését is megígérte a tárca. Valamennyien azt mondták, ha a folytatás is hasonló lesz, jó esély van a parlamenti megegyezésre. A több törvényjavaslatból álló csomagot azóta is több alkalommal tárgyalta a kormány. A terrorellenes intézkedési csomagnak része az alaptörvény-módosítás is. Ez viszont a Honvédelmi Minisztérium (HM) hatáskörébe tartozik, így az ahhoz szükséges egyeztetéseket a HM folytatja le.

– MTI –

Címkék: ,