Terrorizmus – Elítélték a tavaly feloszlatott verviers-i terrorcsoport vezetőit Belgiumban

Brüsszel – Nyolctól tizenhat évig terjedő börtönbüntetésre ítélték a tavaly feloszlatott verviers-i terrorcsoport vezetőit Belgiumban – jelentette a helyi sajtó szerdán.

Az ügyben eljáró brüsszeli bíróság kedden hozta meg az ítéletét a bűnözők négy vezetője ellen, akik közül hármat tizenhat, egyet nyolcéves szabadságvesztéssel sújtottak – tájékoztatott a La Derniere Heure című belga napilap.

Az ügy fő vádlottjának számító, egyebek mellett gyilkossági kísérlettel is vádolt Marouane El Balit tizenhat éves börtönbüntetésre ítélték, ő a bíróság szerint közvetlen kapcsolatban állt szíriai dzsihadista csoportok vezetőivel.

A tizenhat vádlott közül heten megjelentek a brüsszeli bíróságon, kilencen viszont szökésben vannak, őket távollétükben ítélték el.

Az ügyészség szerint a vádlottak korábban mindannyian az Iszlám Állam nevű terrorszervezet soraiban harcoltak a Közel-Keleten, és ezt követően is kapcsolatban maradtak a milíciával.

Az elítéltek bizonyíthatóan merényletre készültek Belgiumban a törvényszék meglátása szerint. “A verviers-i terrorsejt a lehető legvéresebb terrortámadást akarta végrehajtani pokolgépek és automata fegyverek felhasználásával” – emelte ki Pierre Hendrickx bíró. Hozzátette, hogy a dzsihadisták egyik lehetséges célpontja a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér volt, ahol néhány hónappal ezelőtt szélsőséges iszlamisták el is követtek egy robbantásos merényletet.

A kelet-belgiumi Verviers-ben működő csoport tagjait tavaly januárban vették őrizetbe. A rendőrségi műveletben két ember életét vesztette, egy személy megsebesült. Az akció helyszínén Kalasnyikov típusú gépkarabélyokat, lőszereket, robbanóanyagot és rendőri egyenruhákat, illetve hamis útleveleket találtak.

A hatóságok szerint a csoportnak a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud volt a szellemi irányítója, akit a tavaly novemberi párizsi terrorcselekmények egyik főszervezőjeként tartanak számon. Abaaouddal, aki a márciusi brüsszeli támadások elkövetőivel is kapcsolatban állt, a francia rendőrök végeztek egy különleges művelet során néhány nappal a párizsi merényleteket követően.

A párizsi és a brüsszeli merényletek elkövetőjeként is az Iszlám Állam nevű terrormilícia jelentkezett.

– MTI –