Terrorizmus – Brüsszelben terrortámadásra készülőket vettek őrizetbe

Terrorizmus – Brüsszelben terrortámadásra készülőket vettek őrizetbe
© Illusztráció: Getty Images
Brüsszel – Tizenkét embert vettek őrizetbe pénteken és szombaton Brüsszelben, mert a gyanú szerint újabb terrortámadást készítettek elő – jelentette be a szövetségi ügyészség.

A holland nyelvű belga köztévé, a VTM beszámolója szerint az őrizetbe vett emberek Brüsszelben akartak újabb terrortámadást végrehajtani, az egyik olyan helyszínen, ahol sokan nézik a belga válogatott mérkőzését kivetítőkön.

A belga csapat szombat délután Írországgal játszott. A VTM értesülését az ügyészség nem erősítette meg, csak annyit közölt, hogy a helyzet “azonnali beavatkozást” igényelt.

Charles Michel miniszterelnök a kormány biztonsági tanácsának ülése után kiegészítő óvintézkedéseket ígért, de – mint mondta – nem változtatnak a terrorkészültség szintjén. Hozzátette, hogy a labdarúgó Eb-vel kapcsolatos rendezvények a terveknek megfelelően folytatódnak.

“Továbbra is normálisan akarunk élni – mondta sajtóértekezletén Michel. – A helyzetet kézben tartjuk.”

“Rendkívül éberek vagyunk, óráról órára figyelemmel követjük a helyzetet, s továbbra is eltökélten küzdeni fogunk a szélsőségek, a radikalizáció és a terrorizmus ellen” – mondta éppen három hónappal a belga főváros nemzetközi repülőterén és metrójában elkövetett véres merényletek után.

Jan Jambon belügyminiszter megerősítette, hogy továbbra is a 3-as készültségi fokozatot tartják fenn, ami a négy fokozatú skálának alulról a második szintje. “Múlt éjjel nagyon sikeres akciót hajtottunk végre” – tett hozzá.

A belga ügyészség közleménye szerint országszerte mintegy negyven házkutatást hajtottak végre, negyven embert vittek be kihallgatásra, közülük tizenkettőt őrizetbe is vettek. Az illetékes bíróság várhatóan még a nap folyamán dönt előzetes letartóztatásukról. Az őrizetbe vételek során semmilyen incidens nem történt, fegyvert vagy robbanószert nem találtak.

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság miatt Európa-szerte készültségben vannak a hatóságok, mert a tömegrendezvények kecsegtető célpontot jelenthetnek a terroristák számára.

Tavaly novemberben terroristák 130 embert öltek meg Párizsban, márciusban pedig a brüsszeli Zaventem repülőtéren és a metró Maelbeek állomásán robbantották fel magukat öngyilkos merénylők, 32 ember életét kioltva. A hatóságok szerint az elkövetők kapcsolatba hozhatóak egymással, a párizsi merénylők közül többen rendelkeztek belga állampolgársággal, és éltek is Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében.

Nevük mellőzését kérő források arról számoltak be, hogy a belga hatóságok szerdán olyan információ birtokába jutottak, amely szerint a Közel-Keletről nemrég indultak útnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szélsőségesei, hogy merényleteket kövessenek el Belgiumban és Franciaországban.

– MTI/Reuters/AP –