Terrorizmus – Belga sajtó: egyazon hálózatnak voltak részei a brüsszeli és a párizsi terrorsejtek

Brüsszel – A tavaly novemberi párizsi és a márciusi brüsszeli merényleteket elkövető terrorsejtek ugyanannak a kiterjedt hálózatnak voltak a részei – mondta a kihallgatásán a támadások egyik vádlottja a VTM belga közszolgálati televízió keddi híradása szerint.

A csatorna beszámolója szerint Mohamed Abrini, a brüsszeli nemzetközi repülőtéren végrehajtott robbantásokért felelős terrorkommandó harmadik tagja arról számolt be az őt kihallgató rendőröknek, hogy a párizsi merényletek egyik fő felelősének tartott Salah Abdeslamnak még annál is nagyobb szerepe volt a támadásokban, mint azt korábban feltételezték.

Mint mondta, a párizsi terrorosztag egyetlen túlélőjének számító Abdeslam felelt a logisztikai feladatokért és ő vitte el a Szíriából érkezett dzsihadistákat a francia fővárosban lévő búvóhelyekre.

A “kalapos férfiként” ismertté vált Abrini állítólag arról beszélt, hogy a terrorsejtek tagjai gyakorlatilag szabadon mozoghattak Európában. Szerinte a határokon bevezetett biztonsági intézkedésekkel nem előzhetők meg a terrorcselekmények. Elmondta, hogy naponta sétált el gond nélkül az utcán katonák és rendőrök előtt, miközben nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellene – írta keddi cikkében a Le Soir című napilap.

A vádlott szerint Abdelhamid Abaaoud, a párizsi merényletek feltételezett legfőbb szervezője egyszerű harcosként kezdett Szíriában, de idővel “emírré” vált, ami azt jelenti, hogy ezer embernek parancsolt, köztük számos belga és francia állampolgárnak.

Mohamed Abrini a brüsszeli robbantások előtt néhány perccel még együtt tűnt fel a két öngyilkos merénylővel a légikikötő biztonsági kameráinak felvételein. A férfi azonban feltehetően elbizonytalanodott és mégsem robbantotta fel magát, inkább elmenekült a helyszínről.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyeknben 130 ember vesztette életét. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

– MTI –