SZON - Jegyzet

2008.04.07. 10:39

Akik a vérünket szívják

<p>Ha a kullancs kerül szóba, mindig Monspart Sarolta jut eszembe. Az a sportolónő, aki tájfutásban tizennégy éven át volt verhetetlen idehaza, aki 1972-ben világbajnokságot nyert, s aki majdnem belehalt egy kullancs csípésbe. <STRONG>Száraz Ancsa jegyzete</STRONG></p>

S akinek nemcsak a pályafutását törte derékba egy kullancs, de majdnem az életét is. Az agyhártyagyulladásba kis híján belehalt, s amikor kiderült, hogy többé már nem lehet élsportoló, a hazai szabadidősport és a népegészségügy fellendítésére tette fel az életét.

Bebizonyította, hogy a legmélyebb gödörből is ki lehet mászni, s ahelyett, hogy meg nem nyert érmek miatt kesergett volna, a sport után egy másik területen is a világ egyik legjobbja lett. Gyerekek és felnőttek tízezreivel szerettette meg a szabadidős tevékenységeket, csábított a friss levegőre nagymamákat és tinédzsereket. Bár egy kullancs okozta agyhártyagyulladás miatt ő szembenézett a halállal, senkit sem beszélt le a szabadban való mozgás öröméről: a túrázásról, a kocogásról, vagy éppen a tájfutásról. Nem engedte, hogy a vérszívók eltántorítsák a céljaitól, s erre buzdít mindenkit. Az erdő szépsége, a harapnivaló levegő frissessége, a kikapcsolódás öröme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!