Terrorista iskolákká válhatnak az indonéz börtönök

“Terrorista iskolákká” válhatnak az indonéz rendőrség figyelmeztetése szerint az ország börtönei.

Korábban már szabadon engedett elítélteket ugyanis most azért tartóztattak le, mert a gyanú szerint támadást terveztek a dán követség épülete és egy rendőrségi díszszemle ellen.

A rendvédelmi hatóság pénteki közleménye szerint szerdán vették őrizetbe Jáván a 32 éves Abdullah Sunatát és társát, egy Sonirként megnevezett fiatalembert. A két férfi korábban már letöltötte büntetését, amit a dzsakartai ausztrál követség elleni, tíz áldozatot követelő 2004-es támadásban játszott szerepük miatt róttak ki rájuk. Harmadik társukat, a 33 éves Yuli Harsono a szerdai razzia során életét vesztette – ő a feltevések szerint akkor vált radikálissá, amikor lőszerlopásért kirótt büntetését töltötte a börtönben.

A börtönök terrorista iskolákká válhatnak

Az indonéz rendőrség szóvivője szerint Sunatáék ügye bizonyítja, hogy a többségében muszlimok lakta ország börtönei terrorista iskolákká válhatnak. “Abdullah Sunata elítélt volt. Egy ideig börtönben volt. A börtönben vajon megjavult volna?” – tette fel a kérdést sajtótájékoztatóján Edward Aritonang szóvivő, hozzátéve, hogy eljött az idő, hogy “új rendszert, új metódust keressünk, amiben az elítélteknek szóló tanácsadás valóban működik, és a börtönök nem válnak iskolákká.”

A 2002-es bali támadás óta – amelyben 202 ember vesztette életét – több száz terroristát ítéltek el, és engedtek azóta szabadon Indonéziában. Kevés kivételtől eltekintve – mint a három fő merénylő elleni halálos ítélet – a többség enyhe ítéletet kapott, és büntetésük letöltése után pénzügyi támogatást és munkakeresési segítséget biztosítottak számukra a hatóságok, hogy könnyebben visszailleszkedjenek a társadalomba. A rendőrség azonban mostanra elismerte, hogy az úgynevezett “deradikalizációs program”, amelynek Sunata és társai is alanyai voltak, kudarcot vallott.

– Független HÍrügynökség –