Terrorcsoport tagjai kaptak súlyos büntetéseket Belgiumban

Brüsszel – Másodfokú ítéletet hozott a belga bíróság szerdán a Sharia4Belgium terroristacsoport négy tagjának ügyében: vezetőjükre és két másik tagra immár jogerősen 12 év börtönbüntetést és súlyos pénzbírságot szabtak ki, negyedik társuk pedig 4 év börtönt és pénzbüntetést kapott. A csoport harcosokat toborzott Belgiumban a Szíriában küzdő dzsihadisták számára – írta a Belga hírügynökség szerdán.

Az antwerpeni fellebbviteli bíróság a Sharia4Belgiumot vezető Fouad Belkacemet ítélte tizenkét év börtönbüntetésre és 30 ezer euró (mintegy 9 millió forint) megfizetésére, megerősítve a tavalyi elsőfokú ítéletet. Ugyanilyen büntetést szabtak ki két társára, Said Mnarira és Houssein Elouassakira, míg Mohamed El Youssoufi négy év börtönt és 15 ezer eurós pénzbírságot kapott.

A négy férfinak része volt a hivatalosan korábban már feloszlott szalafista szervezet működtetésében. A Sharia4Belgium egyebek között harcosokat toborzott a Szíriában küzdő dzsihadisták közé Belgiumban, legfőképpen Antwerpenben és környékén.

A büntetőbíró szerint Fouad Belkacem fiatalok radikalizálásáért és szélsőséges tanok terjesztéséért is felelős, ami nem egyeztethető össze a demokratikus értékekkel.

A 33 éves Belkacem volt a csoport fő szellemi vezetője. Ő egyebek között utcai demonstrációkat szervezett, és videoüzenetben követelte az iszlám jog bevezetését Belgiumban.

A bíróság eddig a szervezet 46 tagját ítélte el, közülük 37-et távollétükben. Utóbbiak titkosszolgálati információk szerint nagy valószínűséggel Szíriában tartózkodnak, ahol különböző dzsihadista terrorszervezetek soraiban harcolnak, vagy már meg is halhattak.

– MTI –

Címkék: ,hirdetés