„Terror az építészetben”

„Terror az építészetben”
Debrecen – Szigorították a Debrecen építészeti örökségének helyi védelméről szóló rendeletet a közgyűlés csütörtöki ülésnapján.

A tervezet komoly vitát váltott ki, mert néhány képviselő túlzottnak tartja Kováts Ákos főépítész jogkörének bővülését. A mellette érvelők szerint az előterjesztés az országos szintű építészeti szabályozás kaotikussága ellenében próbál rendet tartani, valamint hozzájárul az egységes városkép kialakításához.

A csatornadíjak módosításáról szóló tervezet ismét okot adott a vitára, melyben többen a külterületen élők támogatását kérték számon a városvezetéstől.

Kósa Lajos polgármester hangsúlyozta: a városfejlesztési és a szociális eszközrendszert nem szabad összekeverni; a külterületen lakókat más módon támogatja a város.

A címbeli kijelentéssel Kozlok László, a Függetlenek Debrecenért Egyesület képviselője jellemezte a
csütörtöki közgyűlés második napirendi pontjaként tárgyalt, az építészeti örökség helyi védelméről szóló rendeletet. E szerint a védetté nyilvánított területen lévő építmények homlokzatán, tetőzetén végzett különböző tevékenységek (beleértve például a színezést, nyílászáró-cserét, antenna-felszerelést, hirdetések vagy művészeti ábrázolások elhelyezését) bejelentéskötelesek lennének.

Az előterjesztő, Kováts Ákos városi főépítész szerint a tervezett szigorítás a városképi káosz megelőzésére irányul. Kovács László (SZDSZ) kérdésére, hogy a mennyi ingatlant érint majd a rendelet, a főépítész nem tudott adattal válaszolni. Mint mondta, az nem egyes ingatlanokra, hanem területekre vonatkozik.

A szabad demokrata képviselő szerint a rendelet antidemokratikus, a polgárok tulajdonhoz fűződő jogát korlátozza, és indokolatlan a területi kiterjesztése is. – Milyen tortúrát kell majd bejárni, mire valaki építési engedélyt kap? Beleszólnak majd, milyen színű legyen a házam? Egyik héten zöld, másik héten sárga házsort akarnak? –kérdezte Kozlok László, aki a tervezet reklámok kihelyezésére vonatkozó szigorítás megjegyezte: jelen időszakban inkább segíteni kellene a vállalkozókat.

Körforgalom

Karácsonyi György a városvédők nevében vette védelmébe a tervezetet, míg Turi Gábor (MDF) szerint Nyugat-Európában sokkal szigorúbb az építési szabályozás.

Papp László frakcióvezető (Fidesz) úgy gondolja, az országos építésügy túlliberalizált. Kósa Lajos polgármester pedig arra emlékeztetett, hogy az ingatlantulajdonosnak sohasem volt korlátlan rendelkezési joguk, regulák mindig is léteztek. – Meg akarjuk akadályozni, hogy úgy „szétépítsék” a várost, hogy rá se ismerünk. Ez a rendelet csak addig fog élni, míg normális országos szabályozás lesz – ígérte.
A csatornadíjak módosításának tárgyalása során többen felelmelték szavukat a külterületen, nehéz sorban élő lakosok érdekében.

Kósa Lajos elmagyarázta: a 205 ezer lakosból valószínűleg mindössze 5000 él ténylegesen a kertségekben; számukra is igyekeznek a közszolgáltatásokat biztosítani, de ez fajlagosan jóval többe kerül, mint a belterületeken.
A képviselők döntöttek egy közlekedésfejlesztési pályázat benyújtásáról is, mely többek között körforgalom kiépítését tartalmazza az Egyetem téren és a Diószegi út–Borzán Gáspár utcai csomópontban.