Természet és opera harmóniája Tiszafüreden

Természet és opera harmóniája Tiszafüreden
© Fotó: Kovács Péter
Tiszafüred – Negyedik alkalommal nyílt meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál pénteken. A természetjárást a komolyzenével párosító programok közt kerékpáros és csónakos túrákkal egybekötött minikoncertek, szakmai előadások, operajóga is szerepel. A fesztivál Európában is egyedülálló, és évről évre több vendéget vonz – mondta Ujvári Imre polgármester.

A Tisza-tó természeti adottságainak minél több emberrel való megismertetése, az egészséges életmód és a minőségi kultúra összekapcsolása – ezen célokat hangsúlyozta Ujvári Imre polgármester a három napos Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál kapcsán, annak pénteki megnyitóján. – Aki szereti a csodálatos, érintetlen természeti környezetet, a kirándulást és a finom ételeket, annak a Tisza-tavi régió csalogató lehet, ahogyan ezt a vendégéjszakák számának emelkedése is bizonyítja – mondta Tiszafüred vezetője, hozzátéve, hogy Magyarország második legnagyobb tavának fővárosa megszépülve, szolgáltatásainak folyamatos fejlesztésével várja az ideérkezőket.

Húzó rendezvény

A fesztivál országos jelentőségű rendezvény, és egyre jobban tekint ki akár a külföldi operaházakra; olyan unikum, amely túlmutat a Tisza-tavon, az érintett megyéken (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar), és remélhetőleg néhány év múlva Magyarország keretein kívülre is, hiszen amilyen dinamikusan fejlődik, komoly kulturális húzó eseménysorozata lesz az egész térségnek – fejtette ki érdeklődésünkre Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke. Mint mondta, a Tisza-tó igényes szállodákból „még kicsit gyengén áll”, ezért az ide érkezők 50 kilométeres körzetében telítik a vendégváró helyeket, így viszont az egész térséget megnézik.

td-2

Fotó: Kovács Péter

Elmondta, nehezebb fejlődésre számítottak, de minden évben egyre szívesebben jönnek nagynevű előadók és a közönség részéről is folyamatosan nő az érdeklődés.

Szívéhez közel

A fesztivál ötletgazdája a szolnoki Debreczeni Ildikó, aki 20 éve készít operajelmezeket bel- és külföldre egyaránt; a műfaj nemcsak a szívéhez került közel, de munkája révén kiváló kapcsolatrendszerre is szert tett. 2014-ben egy céges csapatépítő túrán körbebringázta a tavat kollégáival, s hogy ne unatkozzanak, három operaénekes barátját három helyre odaszervezte – ekkor jött az ötlet, hogy ebből hagyomány legyen – idézte fel a kezdeteket Debreczeni Ildikó, aki a Tisza-tó „természeti csodáját ezzel a műfajjal harmóniába szeretné hozni”.

– Kemény promóciót folytatunk, hiszen nem egy populáris műfajról van szó. De nem a műfajt változtatjuk meg, hanem a közönséget mozdítjuk – mondta a főszervező. A kezdeti csapatépítés után 2015-ben 300-an voltak a résztvevők, 2016-ban 1200-1300-an. Elárulta: New yorki, norvégiai operaház igazgatója is ellátogatott már a fesztiválra és nagyon tetszett nekik, álma pedig, hogy épüljön a Tisza-tóra egy 4000 fős, tavirózsa formájú operaház.

HBN–SzT