Terjeszkedhet a vízmű, támogatja a város

Terjeszkedhet a vízmű, támogatja a város
© Illusztráció: Derencsényi István, archív
Debrecen – A rezsidíjcsökkentés és a közműadó sem akadály a Debreceni Vízmű Zrt.-nek – jelentették be a víz világnapja alkalmából.

A városban jelenleg több mint ezer kilométer a szenny- és az ivóvízcsatorna-hálózat hossza, ezzel 98 százalékos ellátottságú, ami Budapesttel és más megyei jogú városokkal összehasonlítva is kiemelkedő. Ezt Barcsa Lajos alpolgármester mondta a víz világnapja alkalmából megtartott hétfői sajtótájékoztatójukon. Ezt követően rövid áttekintést adott a Debreceni Vízmű Zrt. eddig eredményeiről, melyek ehhez az állapothoz vezettek.

Tisztulás a piacon

Barcsa Lajos emlékeztetett arra, hogy a cég, amely a vagyonkezelő egyik alapító tagja, és az ezredforduló óta több mint 10 milliárd forint osztalékot fizetett ki a DV Zrt-nek, 2006. és 2011. között 22 milliárdos nagy fejlesztést hajtott végre. Előtte egy évvel már nyitott a megye más települései felé, sőt az országhatáron túlra is. Az ágazatban jelentős piactisztítás történt, hiszen 2012-ben még 400 víziközmű szolgáltató működött, mára a számuk 42-re csökkent, mert csak a szolid és felelős gazdálkodást folytatók tudtak fennmaradni.

Fejlesztési orrások

A város támogatja a vízmű zrt. törekvéseit, hogy egy regionális nagy szolgáltató legyen, hiszen a cég akkor sem vált veszteségessé, amikor tavaly 22 megyei településsel kötött szolgáltatási szerződést – jelentette ki Barcsa Lajos a víz világnapja alkalmából tartott hétfői sajtótájékoztatón. Egyben arra is emlékeztetett, hogy az Új Főnix Tervben több mint másfél milliárd forintot kívánnak fordítani csapadékvíz-elvezetésre. A keleti városrészben 467, a város egész területére 900, a Nagysándor telepen pedig 150 millió forintnyi ilyen jellegű fejlesztés valósulhat meg.

Van dolguk a vízzel

Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az ENSZ közgyűlése 1994-ben jelölte ki március 22-t a víz világnapjának, melynek idei szlogenje: Dolgunk a vízzel. Ezzel azokra a cégekre is ráirányítja a figyelmet, melyek naponta a víziközmű szolgáltatás, a vízgazdálkodás területén dolgoznak. A debreceni cég azonban a világnap meghirdetése óta ezt végzi, hiszen abban az évben kezdte el azt a csatornázási programot, amely kereskedelmi banki hitellel saját beruházásként indult, válaszként arra a dilemmára, kell-e privatizálni, kell a külföldi tőkét bevonni a magyar víziközmű szolgáltatásban. E mellé természetesen minden pályázati forrást kihasznált, amelyet erre a célra fel lehetett használni – folytatta a vezérigazgató.

Vállalják a bővülést

Magyarországon egyedülálló módon egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást sikerült lehívniuk a svájci kormány környezetvédelmi alapjából a szennyvízhálózat bővítésére a vízműtelepek felújítására és automatizálására. A 22 milliárdos ISPA-program keretében pedig nemcsak a város, hanem Hajdúsámson, Ebes, Mikepércs és Sáránd csatornázását, valamint a négy település szennyvizének a debreceni telepen kezelését is megoldották. Ezenkívül több nyírségi és megyei település ellátására is leszerződtek, tavaly pedig újabb 22-vel kötöttek szerződést. S ezt a 2011-es törvény szigorúbb feltételei között is tudják vállalni.

HBN-ÉP
hirdetés