Terhek és árak

Terhek és árak
© Illusztráció: Getty Images
Nagyon le vannak terhelve az itt dolgozók, több fizetést érdemelnének – jelentette ki az egyik beteg, amikor a klinika sürgősségi osztályán éjszakáztam. Tizenkét óra, közel húsz beteg és teljes odafigyelés, hiszen emberéletekről van szó. Szilágyi Magdolna írása.

Az orvosokra nehezedő felelősség viszont köszönőviszonyban sincs a bérükkel.

Egy kezdő orvos fizetése nettó 150 ezer forint. Ezért cserébe amit mindannyian elvárunk: gyors és szakszerű ellátás. Nem tűnik nagy dolognak, pedig az éjszaka közepén nem olyan könnyű a tizenhetedik beteghez úgy odalépni, mint ha ő lenne az első.

Ezért is döntött úgy egyik ismerősöm, hogy Németországban kezdi meg orvosi pályafutását. Mint mondta, ott sem könnyebb, de nem nehezedik rá annyi teher, mint Magyarországon, ráadásul a fizetése is jóval több, mint itthon lenne. Azt mondja, amíg nem gyűlik össze egy lakás ára, addig biztosan kint dolgozik, utána meglátja.

Azok az orvosok, akikkel az ügyelet alatt találkoztam ezzel szemben inkább vállalják a hosszú műszakokat és dolgoznak kevesebb pénzért, de itthon maradnak. Azt vallják, esküt tettek, hogy a gyógyításra teszik fel az életüket és ez számít. Más kérdés, hogy a gyógyításnak nincs ára.

Szilágyi Magdolna


Életmentés az éj leple alatt – A sürgősségin éjszakáztunk
Éjfél és egy között tízpercenként érkeztek a mentők a debreceni klinikára.