Terem a múzeumalapító Annuska néni emlékére

Emlékszoba-átadás a püspökladányi múzeumban
Emlékszoba-átadás a püspökladányi múzeumban - © Fotó: Kovács Péter
Püspökladány – Régi adósságát törlesztette a múzeum; alapítójáról termet nevezett el és abban állandó kiállítást rendezett be.

Rettegi Istvánné Kovács Anna nevet kapta a Karacs Ferenc Múzeum foglalkoztató terme a péntek este megtartott ünnepségen, amelyre szép számban jöttek el ladányiak, hogy így is emlékezzenek a településen Annuska néniként ismert, 1980-ban elhunyt pedagógusra, helytörténeti anyagok gyűjtőjére és a múzeum alapítójára. A gyűjtést még az 1920-as években kezdte el Annuska néni, az a gyűjtemény azonban elpusztult a világháborúban. A világégés után újból hozzáfogott a régi ladányi élet tárgyi emlékeinek, írásos- és fotódokumentumainak gyűjtéséhez. Az anyagot a gimnáziumban az 1960-as, 1970-es években országos hírnévre szert tett iskolamúzeumban láthatták az érdeklődők, majd abból rendezték be az 1978-ban megnyílt Karacs Ferenc Múzeum állandó kiállítását.

te-1

Fotó: Kovács Péter

Annuska néni emlékszobájában iskolai bizonyítványai, elismerései, íróasztala és más személyes és használati tárgyai kaptak helyet. Ezeket keresztlánya, Sáhi Gyuláné Nagy Enikő adott át a közgyűjteménynek.

HBN-KZS