Helyi közélet

2013.01.16. 10:08

"A Nagyállomásnál nincs türelmi idő"

Debrecen - A reptéri parkolás hátteréről, a 15 perces ingyenességről is beszélt lapunknak Herdon István.

Debrecen - A reptéri parkolás hátteréről, a 15 perces ingyenességről is beszélt lapunknak Herdon István.A Napló-agorán lassan egy hónapja tartó polémia zajlik a reptéri parkolásról. Kezdetben a 10, később a kibővített 15 perces ingyenes parkolási időt is kevesellték, sőt levelezőink közül többen felrótták, egyáltalán miért is kell fizetni a megállásért. Erről is megkérdeztük szerkesztőségünkben Herdon Istvánt.

- A menetrend szerinti járatok előtt megengedhettük, hogy ingyenes legyen a parkoló, most azonban, hogy jelentősen megnőttek az üzemeltetési költségeink, már nem. 2011-ben még nem kellett havat takarítani a kifutópályáról, most egyetlen alkalommal 500 ezer forint a síktalanítás - higyjék el, ezt a parkolási díjakból csak részben lehet fedezni. Egy-egy ilyen napon nemhogy profitálnánk, veszteséggel zárunk. Ez az egyik oka a fizetős parkolónak, a másik, hogy a repülőtér schengeni övezet, kiemelt biztonsági zóna, s mivel mi már a nemzetközi légiforgalom egy állandó pontja vagyunk, így sokkal inkább figyelik a hatóságok, hogy mi történik a légikikötőben és a környékén. Évente több auditon is meg kell felelnünk, nehogy elveszítsük a státuszunkat - válaszolt a Xanga cégcsoport vezérigazgatója, kitérve a részletekre: Mindent látó kamerákat kellett telepíteni a parkolóba, őriztetni azt, ráadásul nemsokára elkezdődik a cargo bázis fejlesztése, ami szintén érinti azt a területet, így tovább kell fokoznunk ezeket a biztonsági intézkedéseket, nehogy egy utas az építési területre tévedjen.

Nem a profitról szól

- Ez itt nem a profitszerzésről szól! Szolgáltatunk, ezért joggal várjuk el, hogy fizessenek. De így is igyekeztünk olyan tarifát bevezetni, ami nem magasabb a belvárosi parkolástól, s a türelmi időt azután emeltük 15 percre, hogy egy hónapon át figyeltük a kiadott jegyeken a dátumokat, a forgalmat. Az átlag 12,5 percre tettünk még rá néhányat. Azóta egyébként jellemzően meg is szűntek a kifogásolások - mondta, mejegyezve: a Nagyállomásnál nincs türelmi idő.

Herdon István az út mentén parkolók problémájáról is beszélt: Ez is veszélyezteti a reptér engedélyeit, ráadásul a katasztrófavédelem is jelezte már, hogy a mentőnek nincs biztosítva a kijárás az úton. És jellemzően épp debreceniek szabálytalankodnak. Ezt azonban a nemzetközi hatóságok emberei nem tudhatják, ők csak azt látják, hogy repülésbiztonsági szempontból ez kockázat.

Egyelőre azért hagynak minket így működni, mert tart a türelmi idő. Egészen addig, amíg a most kezdődő beruházás megnyugtatóan nem rendezi ezt a kérdést.

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában