Tényleg nem biznisz a föld?

Tényleg nem biznisz a föld?
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Ennek a befektetésnek mára befellegzett – állítják a termőföld kapcsán egyes elemzők.

Jelentősen nőttek tavaly a hazai termőföldárak, de a májusban hatályba lépett új földforgalmi törvény látványosan megtörte az áremelkedési trendet – derül ki az FHB termőföldindexéből.

Stagnálást várnak

Bár a termőföldek összességében 13,9 százalékkal drágultak 2014-ben, a harmadik és a negyedik negyedévben az áremelkedés üteme jelentősen csökkent, az adásvételi tranzakciók száma pedig negatív rekordot ért el. Valószínűsíthető, hogy idén a földárak stagnálnak a hazai földpiacon a földforgalmi jogszabály tulajdonszerzési korlátozásai miatt. Míg 2014 második negyedévében több mint 8 százalékkal emelkedtek az átlagos termőföldárak, addig a harmadik és a negyedik negyedév jóval mérsékeltebb, 3,4 és 2 százalékos drágulást hozott. 2015-re kevés adat áll rendelkezésre, de az új földforgalmi törvény korlátozó intézkedései miatt – amelyek egy hektár felett csak földműveseknek teszik lehető a földvásárlásokat – a földpiacon stagnálásra kell számítani.

Túl a vízválasztón

A tavalyi jelentős áremelkedés azt a megnövekedett keresletet tükrözi, amellyel sokan még megpróbálták elkerülni a földforgalmi törvény korlátozó rendelkezéseit. Ezt támasztja alá a törvény hatályba lépését megelőző, második negyedéves kimagasló árnövekedés, de erre utal az is, hogy a korábban feltárt összefüggés a terményhozamok és a földár-változás között nem magyarázzák meg a rekord mértékét. A termőföldforgalom visszaesett az új földtörvény 2014. május elsejei bevezetése óta, míg ezt megelőzően élénk érdeklődés mutatkozott a földterületek iránt.

HBN

Címkék: ,