Tényleg megijedtek Palkovics szavaitól? – Ilyen volt a láthatatlan pedagógussztrájk Debrecenben

Akt.:
Tényleg megijedtek Palkovics szavaitól? – Ilyen volt a láthatatlan pedagógussztrájk Debrecenben
Debrecen – Nem tudni pontosan hány pedagógus vett részt a pénteki sztrájkban.

A március végén tartott polgári engedetlenségi akció idején a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának Csengő utcai épülete előtt néhány tucatnyian demonstráltak. Ezen a reggelen viszont csak néhány diákot lehetett ugyanott látni. A tanárok most (6-an, 8-an) a kerítésen belül az udvaron gyülekeztek, beszélgettek. Páran kitűzték a kokárdából és a kockás ingből létrejött új jelképet, az úgynevezett „kockárdát”. Ők azt mondták, hogy sokan sztrájkolnak, de a többség bent maradt az osztálytermekben. Vigyáznak a gyerekekre, de nem tanítanak 8 és 10 között. Szerintük ezen kollégáik megijedtek Palkovics László oktatási államtitkár szavaitól. „Aki benn van az épületben, az sztrájkolónak minősül. Aki viszont nem tartja meg az órát, hanem az utcán tiltakozik, az munkajogi következményekkel nézhet szembe“ – mondta Palkovics. „A sztrájkoló a két órára eső bérét legfeljebb a sztrájkalapból kaphatja meg” – tette hozzá.

„Korbács és mézesmadzag”

– Bizonytalan a helyzet, amit lehet, hogy a szervezés rutintalansága, a kormány össze-vissza reagálása és fenyegetőzése okoz – jelentette ki az egyik pedagógus, Kovács Gábor arra a kérdésre, hogy hová tűntek a tüntetők. Hozzátette: a pedagógus közalkalmazott, aki közvetetten a kormánytól kapja a fizetését. Ez a rendszer egzisztenciákat fenyeget, amely megfélemlít – vélte.


sztrajk (1)
Fotó: Orosz Csaba


A férfi mellett álló, – név nélkül nyilatkozó – „kockárdát” viselő pedagógusnő arra utalt, hogy a debreceni igazgatói konferencián az államtitkár-helyettes által ígért jelentős iskolai infrastruktúra fejlesztés valószínűleg csak „mézesmadzag”, mert erről semmi konktrétum nem ismert.

Szegediné Nagy Judit szerint a 20-ára tervezett egész napos sztrájk bizonytalan, mert például sztrájkbizottságot kellene létrehozni és azt is meg kellene vitatni, hogy milyen lesz az elégséges szolgáltatás.


sztrajk (3)

Fotó: Orosz Csaba


Túlterheltség, túlfeszítettség

Az iskola előtt két érettségi előtt álló, tizenkettedikes fiú demonstrált. Azt mondták, hogy szimpatizálnak tanáraik akciójával. – A diákok 90 százaléka ugyanígy érez – jelentette ki egyikük. Nevüket nem akarták elárulni, de elmondták: a tanulók szempontjából is sok baj van az oktatással. Például rengeteg fölösleges dolgot kérnek az érettségin, miközben sok magyar történelmi dolgot kihagynak. A másik fiú szerint például azzal is gond van, hogy hiába van heti öt testnevelés óra, nincs hozzá elég tornaterem. Ráadásul ha valaki nem ért meg valamit elsőre lemaradhat, mert a tanárok a feszített tanterv miatt kénytelenek azonnal továbbhaladni, nem lehet megállni – panaszolta.

HBN-OCs