Tényleg érthetetlen a vadonatúj reptéri parkolási rendszer?

Akt.:
Megváltozott a parkolási rendszer a repülőtéren
Megváltozott a parkolási rendszer a repülőtéren - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A közlekedés felpörgetése érdekében vezettek be új parkolási módot a légikikötőben.

Sokan értetlenül bolyonganak a repülőtér parkolójában, miután néhány napja új parkolási rendszert vezettek be. Főleg az angolul nem beszélő román utasok nem értik, hogy mi a teendőjük akkor, ha el akarják hagyni a területet – állította egyik olvasónk.

Gépre cserélték az embert

Gulyás Péter, a repülőtér forgalmi igazgatója elmondta: szeptember elején valóban új rendet vezettek be a csaknem 300 személyautó befogadására alkalmas parkolóban.

Korábban úgy lehetett oda bejutni, hogy az autós bemenetkor egy automatából jegyet váltott, kifelé jövet pedig megállt a sorompónál – egy konténer előtt –, ahol a parkolóőrnek a tartózkodási időnek megfelelően fizetett. Ezt olyan automata rendszerrel váltották fel, amelyet elsősorban áruházakban alkalmaznak.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Az új eljárás során befelé menet továbbra is ad jegyet a gép. Kifelé jövet viszont a terminálnál elhelyezett automatánál kell fizetni, majd a kapott jegyet a sorompónál elhelyezett érzékelő felé tartva lehet kijutni.

A forgalmi igazgató szerint szintén a parkoló gyorsabb elhagyását szolgálja az a változtatás, hogy az eddigi egy sáv helyett, most már két sávon keresztül lehet kijönni.

Fejlesztik a tájékoztatást

Az illetékes hangsúlyozta, hogy amennyiben valaki nem boldogul az új rendszerrel, vagy nem jól működik a technika, egy, az automatán lévő gomb megnyomásával egy diszpécsertől éjjel-nappal segítséget kérhet. – Jelenleg valóban csak angolul és magyarul van kiírva, hogy kell a parkolót használni, de ha ez nem elég, természetesen ezen változtatunk. Akár románul is feltüntetjük a szükséges információkat – fogalmazott Gulyás Péter.

HBN–OCs