Tengelytörő útgödrökkel küzdenek az autósok

Akt.:
Tengelytörő útgödrökkel küzdenek az autósok
© Fotó: Molnár Péter
Budapest – A kátyúk és a padkák okozzák a legtöbb bajt a magyarországi utakon a gumisok szerint.

A legtöbben az úthibák okozta sérülések miatt keresik fel a gumis műhelyeket – derült ki egy friss felmérésből, amelyben több mint száz szakember véleményét összegezték. A tavaszi szezon kezdetén nem csak a nyárigumi-cserék, hanem a szaporodó kátyúk is adnak munkát rendesen.

Balszerencse-garancia

A szakszervizek munkatársai pontos képet festettek arról, hogyan használják abroncsaikat a magyar autósok. Tipikus problémaként a kátyúzást és a padkázást, a nem megfelelő guminyomást, valamint a futómű rossz beállítását nevezték meg a szakemberek. „A sofőrök sokat tehetnek abroncsaik megóvásáért, ha a sebességhatárt betartva közlekednek, mert így van idejük kikerülni a szembejövő úthibákat. Megéri prémium abroncsokat választani, mert nem csak vezetési élményben nyújtanak többet, hanem ritkábban sérülnek meg, és néhányukra létezik az úgynevezett balszerencse-garancia is, amelyet a gyártó a törvényben előírtakon felül vállal” – mondta Mikolai Béla szakértő.

A vételár az első

Mivel a szervizesek jól ismerik mind a keresleti, mind a kínálati oldalt, ezért sokan adnak a véleményükre: a vevők 70-80 százaléka kéri ki a tanácsukat abroncsvásárlás előtt. A vásárlás során az ár a legfontosabb szempont a vevők számára, ezt követi a minőség és a márkanév. Ezzel szemben a szervizesek a minőség mellett inkább azt veszik figyelembe az ajánláskor, hogy milyen a gépkocsi típusa és használatának körülményei, valamint a garanciát is fontosabbnak tartják, mint a vevők. Bár más alternatívák olcsóbbak lehetnek, a válaszadók szerint a szakszervizek legnagyobb előnye, hogy teljes körű, megbízható szolgáltatást nyújtanak, egyéni igényekre szabott tanácsadást kínálnak, valamint megfelelően kezelik az esetleges garanciális problémákat. Éppen ezért a jó gumiszerviz legfőbb ismérve szerintük, hogy képzett szakembereket foglalkoztat – amellett, hogy modern gépeket használ, és saját raktárkészlettel rendelkezik. A vásárlók számára az is megnyugtató, hogy minőségi probléma esetén bármikor felkereshetik a szervizt.

HBN