marsi paradicsomok

2019.10.16. 11:45

A Földön kívüli növénytermesztést tesztelgetik

Holland kutatók növényt termesztettek a Mars és a Hold talajához hasonlító, az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei által kifejlesztett talajban. Kutatásukból kiderült, hogy nemcsak lehetséges élelmet termelni a vörös bolygón és a Holdon jövendő lakóik számára, hanem életképes magokat is lehet nyerni belőlük növénytermesztéshez.

TO GO WITH AFP STORY BY SOPHIE MIGNON In this handout picture received from the University of Wageningen Research department on May 6, 2016 Researcher Wieger Wamelink inspects the plants grown on Mars and moon soil simulant in a research facility at the university in Wageningen, The Netherlands. - Establishing a human colony on the Moon and travelling to Mars has been the stuff of dreams since the dawn of the space age. Agricultural researchers at a Dutch university are growing vegetables in soils similar to those found on the Moon and Mars, looking for ways of helping space pioneers grow their own crops. (Photo by Joep Frissel / University of Wageningen / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Wageningen University & Research / Joep Frissel" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP / University of Wageningen

Fotó: Joep Frissel

Wieger Wamelink és kollégái a Wageningeni Egyetemen és Kutatóközpontban tíz különféle növényt termesztettek: kerti zsázsát, rukkolát, paradicsomot, retket, zabot, quinoát, spenótot, snidlinget, babot és póréhagymát. Az általuk használt talaj hasonlított a Hold és a Mars törmelékes talajára, a regolitra, kontrollcsoportként általános termőföldet használtak.

A tíz növényből kilenc normálisan kifejlődött, ehető terméseket takarítottak be róluk. Csak a spenót volt kivétel.

A termesztő tálcánkénti teljes biomassza produkció – az időegység alatt keletkező szervesanyag-tömeg területegységenként – a földi talaj és a Marshoz hasonló talaj esetében volt a legmagasabb, és jelentősen eltért a Hold talaján termesztettől.

A termesztett növényekből három faj – a retek, a zab és a kerti zsázsa – esetében sikerült magjaikat kicsíráztatni sikeresen a kutatóknak

- derült ki az Open Agriculture című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukból.

„Felvillanyozott minket, amikor láttuk, hogy a Marséhoz hasonló talajon termesztett első paradicsomok pirosodni kezdtek.

Ez azt jelenti, hogy megtettük a következő lépést egy fenntartható zárt mezőgazdasági ökoszisztéma felé” – idézte Wieger Wamelinket a Science Daily tudományos hírportál.

Borítókép: Wieger Wamelink ülteti a jövőt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!