Télutó tavaszi hőmérsékletekkel

Áradás Tiszacsegénél
Áradás Tiszacsegénél - © Fotó: Matey István
Debrecen – Február utolsó hete sem hozott jelentős fordulatot a hónap nagy részéhez képest.

Erre nem is mutatkozott különösebb esély, figyelembe véve a kontinensünkön uralkodó stabil zonális áramlási helyzetet. Az átvonuló frontpárok előoldalán délies áramlással rendre igen enyhe levegő érkezett, hátoldalukon pedig óceáni eredetű légtömegek állították vissza a kissé hűvösebb, de az átlagosnál így is magasabb hőmérsékletet. Fáznunk tehát nem kellett, jóllehet, éjszakánként többfelé fordult elő az időszakban -4—-5 fokos fagy is, ám a legfeljebb 3-4 fagyos éjszakával együtt is 4-6 fokkal volt magasabb a hét középhőmérséklete a sokéves átlagnál. Elsősorban a hét első és utolsó napjain kúszott magasra a hőmérő higanyszála a délutáni órákra. Ismét sokfelé mérhettünk +15°C-ot közelítő, illetve meghaladó csúcsértékeket. Csak a hét derekén mérséklődött számottevően a nappali felmelegedés, akkor a sok felhő és csapadék hatására mindössze 5-7 fokig melegedett a levegő.

Rügyfakadás

Az enyhe időjárás a vegetációt immár szemmel láthatóan is előmozdította, elsősorban a csonthéjasok, azok közül is a virágzáshoz alacsonyabb hőösszeget igénylő kajszi, mandula és a szilvafélék rügyei indultak erőteljesebben duzzadásnak. Statisztikailag még március első két dekádjában is jó esélye van erősebb éjszakai fagyoknak, így az állományok több nappal, vagy akár -héttel korábbi virágzása komoly fagykárok veszélyét rejti magában. Az ezekben a kultúrákban esedékes metszési- és az ezt kiegészítő növényvédelmi munkákat gyakran nehezítette az időszakban a sok csapadék és a hosszan tartó felületi nedvesség. Azonban épp a sok nedvesség és az enyhe idő miatt már szaporodásra, terjedésre képes kórokozók miatt lényeges mindenképpen az esetlegesen elmaradt védekezés pótlása.

Nincs javulás

A belvízhelyzeten ismét többfelé rontott az újabb nagy mennyiségű csapadék. Ezúttal Szabolcs-Szatmár-Bereg megye volt a szárazabb az észak-tiszántúli területek közül, itt 6-15 milliméter közötti heti összegek fordultak elő dél felé növekvő mennyiségekkel. Hajdú-Biharban eközben 20-30 milliméter között volt a lehullott csapadék területi átlagban is, de főként keleten-délkeleten, valamint a megyeszékhelyen ennél magasabb értékek is előfordultak egy itt átvonuló erősebb záporgóc nyomán. Talajaink néhány hetes szárazabb idő esetén tudnák csak a sokfelé jelentkező, helyenként már igen nagy kiterjedésű belvízborítást elnyelni, elszivárogtatni. Újabb csapadék esetén elhúzódhat a kora tavaszi mezőgazdasági munkák jó része.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –