Teljesen megújult a Debreceni Református Kollégium Díszterme

Akt.:
Felújították a Debreceni Református Kollégium dísztermét
Felújították a Debreceni Református Kollégium dísztermét - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A teljes Kollégium 1880-as években történt felújításkor a Díszterem is megújult.

A szépen díszített falakat azonban, vélhetően az 1938 és 1940 közötti újabb felújítási munkálatokkor lefestették. A Debreceni Református Kollégium vezetése 2008-ban kérte fel Pintér Attila falrestaurátort, hogy kutatást végezzen a Díszterem eredeti állapotát illetően. A mostani, a kormány által 10 milliárd forinttal támogatott beruházás során, Pintér Attila tervei alapján és az ő vezetésével visszaállították az eredeti, az 1880-as években elkészült állapotába. A falakat, ajtókat, ablakokat valamint a karzatot is az eredeti mintázattal és színekkel újra festették.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

A megújult Díszterem a Debreceni Református Kollégium intézményeit és a Tiszántúli Református Egyházkerület életét érintő főbb eseményeknek újra méltó helyszínéül szolgálhat.

A Díszterem a Debreceni Református Kollégium intézményeit érintő 2013-2017 között zajló felújítási munkálatok II. ütemében újult meg. A II. ütem befejezését követően, várhatóan szeptember elején sajtóbejárást is tartunk, amiről időben értesítjük a sajtó munkatársait.

– Tiszántúli Református Egyházkerület –