Teljesen felújították az Ispotály utcai lakótelep távhőrendszerét

Akt.:
Debrecen – Átadták a cívisváros Ispotály utcai lakótelepén felújított távhőrendszert.

– Az önkormányzat célja, hogy magas színvonalú és jó árfekvésű közszolgáltatásokat nyújtson – jelentette ki Barcsa Lajos alpolgármester, akkor amikor átadták az Erzsébet-Ispotály utcai lakótelep felújított távhőrendszerét. Hozzátette: ennek jegyében a városi tulajdonú hőszolgáltató az elmúlt két évben csaknem másfél milliárd forintot fordított beruházásokra.

A városvezető arról is beszélt, hogy az Erzsébet-Ispotály utcai lakótelepen az elmúlt hónapokban 18 társasház, 734 lakásban korszerűsítették a távhő és a melegvíz ellátó rendszert. (A hőszolgáltató a csapokból kifolyó melegvízről és a fürdőszobák fűtéséről gondoskodik, a lakások többi részét konvektorokkal fűtik a lakók.)

Kezdik elölről

Csonka Tibor, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy ez volt a városi távhőrendszer utolsó „gyenge pontja”. A még a 70-es években készült vezetékek és a hozzájuk tartozó berendezések cseréjének köszönhetően mostanra megszűnt a melegvíz hőfokának ingadozása és a víz zavarossága.

– Mivel ezzel a végére értünk a városban a 20 évvel ezelőtt elkezdett nagy távhő rendszer rekonstrukciónak, most kezdjük elölről, mert menet közben nagyon sokat fejlődött a technika. A közeljövőben így ismét például a Csapó utca, a Wesselényi Lakótelep és a Szent Anna utca következik.

Hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentésnek, a távhő ÁFÁ-jának öt százalékra mérséklésével a távhős lakásokban jelenleg olcsóbb a fűtés, mint a konvektorosokban.

Fenntarható a rezsicsökkentés

Dr. Pósán László (Fidesz-KDNP) debreceni országgyűlési képviselő elmondta: a magyar kormánynak továbbra is az a célja, hogy a háztartási rezsiárak alacsonyan maradjanak.
– Minden olyan technikai fejlesztés amellyel az önköltséget lehet mérsékelni, hozzájárul a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartásához – tette hozzá a kormánypárti politikus.

HBN-OCs