Teljesen elmosódtak a határok férfi és nő között

Akt.:
Teljesen elmosódtak a határok férfi és nő között
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Az édesanya ügyeljen arra, hogy a gyermek születése után, az apa is megtalálja a helyét a családi új kapcsolatrendszerben.

A férfi és női szerepvállalásról, együttműködésről, valamint a modern apaságról is szó esett dr. Balogh Klára családterapeuta, az Apák változó szerepe és felelőssége a gyermeknevelésben című, napokban megtartott előadásán.

A két nem közötti szerepvállalásban sokáig a különbségeket hangsúlyozták, de újabban a hasonlóságok kerülnek előtérbe – hangzott el az újkerti könyvtárban tartott eseményen. Ahogy a társadalom fejlődése megváltoztatta szokásainkat, a család szerepe hangsúlyosabb lett a gyermekvállalásban, a férfi és női feladatok határai elmosódtak – fogalmazott, majd hozzátette azt is, hogy a modern kapcsolatok ezáltal szimmetrikusabbá váltak.

Kapjon elismerést

A gyermek biztonságérzete miatt az anya és az apa együttműködése elengedhetetlen, hiszen a szülők egy híd két pillérét képezik – mondta Balogh Klára. Az anya képviseli a női oldalt, míg az apa a férfi oldalt a gyerek szemében. Ennek az együttműködésnek már a várandóság ideje alatt létre kell jönnie, ami csak úgy lehetséges, ha a férfi elegendő elismerést kap a nehéz hónapok alatt. Ez az időszak az öröm mellett aggódással is telik egy apa számára – folytatta, majd kiemelte, hogy a terhesség megterhelő állapot a két fél számára, amit kölcsönös elismeréssel lehet könnyebbé tenni.

Balogh Klára azt is elmondta, az apában már akkor szoros kötődés alakul ki, amikor a születés után először tarthatja a kezében gyermekét. Az édesanya feladata, hogy az ezt követő időszakban ügyeljen arra, az apa megfelelően épüljön be az új kapcsolatba, és ne érezze magát elszigeteltnek az anya-gyermeke körtől.

Nagyobb érzelmi kötődés

Régen az apa feladatköre a védelem és a támasz biztosítására szűkült, de a férfi és női feladatok határainak elmosódásával új lehetőségek is megnyíltak – folytatta. A modern apaság ajándéka, hogy a férfi nagyobb érzelmi kötődést szerezhet gyermekéhez, lehetősége van a női szerepkör kipróbálásához, új képességek elsajátítására, és az érzelmeinek szabadabb megélésére – fogalmazott.

HBN–Fábri Levente

Címkék: ,hirdetés