Települési kapocs a német nyelvért

Hortobágy – A puszta falujának a németországi Pressath városkával meglévő testvértelepülési kapcsolatának kezdetektől fogva az egyik alappillére a két iskola közötti együttműködés – fogalmazott Vincze Andrásné polgármester.

A cseh határhoz kezeli, hegyvidéki környezetben fekvő Pressath 1992-ben kötött partnertelepülési kapcsolatot Hortobággyal. Az egyezség aláíróinak kifejezett szándéka volt a hortobágyi iskola gyermekei német nyelv tanulásának segítése. A német városka és a magyar falu iskolásai minden esztendő nyarán találkoznak egymással, mégpedig úgy, hogy egyik évben a németek jönnek, a másikban a magyarok mennek. A diákok itt is és ott is családoknál szállnak meg, ezzel megvetve az alapját a német nyelv használatának. Ugyanakkor számos programot a vendéglátók szerveznek, ami ugyancsak kitűnő terepe a nyelvgyakorlásnak. Emellett a másik ország, másik nép kultúrájának megismerésével szélesedik a diákok látóköre. Ilyen körülmények mellett óhatatlan, hogy a családok is megismerjék egymást – többen el-ellátogatnak egymáshoz.

Ám vissza a nyelvtanuláshoz: számos volt diák a német nyelvismeretét felhasználva talált magának munkát, keresi a kenyerét.

HBN

Címkék: ,







hirdetés