Telefonos csalókra figyelmeztet a rendőrség

Akt.:
Telefonos csalókra figyelmeztet a rendőrség
© Illusztráció: police.hu
Hajdú-Bihar – A telefonos csalók sajnos bármikor, bárkire lecsaphatnak, trükkjeik tárháza pedig kifogyhatatlan, újabb és újabb hamis állításokat találnak ki, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket. Most újabb trükkel próbálkoztak.

Az elmúlt napon érkezett bejelentés szerint egy férfit azzal kerestek fel telefonon, hogy autójával baleset okozott, ezért fel fogja keresni a biztosító, és egy új gépkocsi árát fizetik ki neki. Egy asszony esetében pedig a telefonáló gyorshajtás miatt akarta beszedni a pénzbüntetést, amelyet személyesen kellett volna átadnia. A megkeresettek azonban gyanút fogtak, és értesítették a rendőrséget.

  • A biztosító kárrendezési menete szabályokhoz kötött. Telefonon keresztül nem rendezik a kárt. Kárszakértői vizsgálatot követően történhet meg a javítás, vagy a kifizetés.
  • Sebességtúllépés esetén a hatóság nem keresi fel telefonon a gépjárművezetőt.
  • Egyetlen mobiltelefon-szolgáltató sem rendez nyereményjátékokat, akcióik a szolgáltatásaikkal összefüggő kedvezményekkel kapcsolatosak.
  • A hivatalos szerencsejáték szervező cégek sem hirdetnek mobiltelefonos, pénzfeltöltős nyereményjátékokat.
  • Ne adják meg ismeretlen telefonálóknak személyes, illetve banki adataikat, ne utaljanak, ne töltsenek fel pénzt ismeretlen által megjelölt telefonszámokra.
  • Amennyiben ilyen hívást kap, kérje meg a hívót, hogy később hívja vissza Önt. Addig higgadtan gondolják át, hogy lehet-e valóság alapja az ilyen megkereséseknek. Valószínűleg nem lesz visszahívás!
  • Amennyiben a hívó száma látható volt, akkor a számot, illetve az általa használt nevet mindenképpen jegyezze fel, amellyel segíti a rendőrség felderítő munkáját.

A rendőrség figyelmeztet: ne kövesse a csalók utasításait! Jegyezze fel a hívás időpontját, majd azonnal tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

– Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság –