Tele lesznek a kollégiumok​

Tele lesznek a kollégiumok​
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Augusztus 14-én zárul a kollégiumi felvételi kérelmek elbírálása.

A Debreceni Egyetem kollégiumaiban biztosan nem kell feltöltési nehézségekkel számolni, minden bizonnyal telt ház lesz mindenhol, hiszen azok jóval olcsóbbak, mint az albérletek.

– Kollégiumban lakni átlagosan havi 18 ezer forintba kerül, az önköltséges hallgatóknak egyedül a Campus Hotel Diák­otthonban kell a kollégiumi normatívát is megfizetniük a kollégiumi díjon felül. A lakhatási körülmények nagyon rendezettek, a férőhelyek 70 százalékát a közelmúltban felújították. Belső vizesblokkos szobákban 2-3 ágyas elhelyezések, általában szintenként konyhák, frissen festett falak és új vagy felújított bútorok várják a hallgatókat, ahol az internet hozzáférés természetesen alapszolgáltatás – tájékoztatott Borbás József, kollégiumi igazgatóhelyettes.

Lezárult a jelentkezés

Az elsőéves hallgatók augusztus 7-ig adhatták be a kollégiumi jelentkezési kérelmüket a Debreceni Egyetemen. A felsőbb évesek már korábban pályázhattak, ők nem postán, hanem személyesen jelentkezhettek június közepéig, a hónap végére pedig nekik már meg is született az eredmény. Más felsőoktatási intézményektől eltérőn a Debreceni Egyetemen a kollégiumi jelentkezést összekapcsolják a rendszeres szociális ösztöndíj igénylésével, hiszen ugyanazok az igazolások szükségesek mindkettőhöz, így később nem kell újra beszerezni a kért dokumentumokat. A hallgatók elektronikus úton, a koli.unideb.hu oldalon intézhetik mindezeket, ahol a későbbiekben informálódhatnak az eredményekről is.

Míg a felső éves hallgatóknál a szociális helyzet mellett a tanulmányi eredmény is sokat nyom a latban az elbírálás során, addig az elsőéveseknél kizárólag a szociális helyzet számít. A pontszámítás három alappillére a családszerkezet, a jövedelmi viszonyok, valamint a képzés helyszíne és a lakóhely közötti távolság, továbbá pluszpontokat jelenthet még valamilyen rendkívüli egészségügyi helyzet.

Szabad a döntés

Az igazgatóhelyettes elmondta azt is, az új hallgatók kérelmei jelenleg még feldolgozás alatt állnak, mintegy 1800 igény érkezett az 1300 kollégiumi helyre, amit a közel 4800 férőhelyből tartanak fenn számukra. Elmondható, hogy az első és felső éves kollégiumi felvételit összesítve 85 százalék a felvettek aránya. Az előző tanévtől a 14 kollégium közül bárhova lehet jelentkezni, függetlenül attól, hogy ki milyen karon és képzésen tanul. A hallgatók között többen kedvelik a képzéshez közeli, jobb minőségű, szobai vizesblokkos férőhelyeket, így gyakran előfordul az is, hogy ha nem kerülnek be a kedvenc kollégiumba, inkább albérlet után néznek.

HBN–Vass Kata