Helyi közélet

2015.06.29. 16:07

Komoly incidens történt a debreceni menekülttábornál

Debrecen – Nagy erőkkel vonult a rendőrség a debreceni menekülttáborhoz a Sámsoni útra, ugyanis a befogadóállomás területén komoly konfliktus robbant ki – erősítette meg a Hajdú-bihari Napló értesülését a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Dr. Dobó Dénes.

Debrecen – Nagy erőkkel vonult a rendőrség a debreceni menekülttáborhoz a Sámsoni útra, ugyanis a befogadóállomás területén komoly konfliktus robbant ki – erősítette meg a Hajdú-bihari Napló értesülését a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Dr. Dobó Dénes.

A Napló információi szerint délután 3 óra körül elkeseredett menekültek, becslések alapján mintegy százan, botokkal, késekkel felfegyverkezve kirohantak a menekülttáborból a Sámsoni útra, ahol először kukákkal elbarikádozták a városba vezető utat, majd pedig kövekkel és üvegekkel megdobálták a megállásra kényszerített autókat, buszokat és egyéb járműveket. Madai Petra, megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, a helyszínen három szelektív hulladékgyűjtő edény lángolt, amelyeket a tűzoltók oltottak el.

17 órakor Demeter Erika, a megyei főkapitányság sajtóreferense munkatársunknak elmondta, hogy a rendbontás valójában két menekült konfliktusából indult, amihez azután számosan csatlakoztak a tábor lakói közül. A sajtóreferens cáfolta, hogy személyi sérülés vagy halál történt volna, amint az egyes portálokon napvilágot látott. Hivatalosan is megerősítette azt az értesülésünket, hogy a menekültek egy csoportja délután lezárta a 471-es főút városba bevezető szakaszát, kukát gyújtogattak és járműveket dobáltak meg.

Időközben megnyitották a forgalmat a Sámsoni úton, ahol a befogadóállomás mentén gyakorlatilag 5-10 méterenként állnak gyakorlóegyenruhás rendőrök. A buszfordulónál pajzsos, testpáncélos rendőröket látni, a tábor környékén tucatjával vannak a rendőrautók.

A helyszínre érkező rendőrök visszaterelték a renitenseket a táborba, utóbbiak időnként számunkra érthetetlen szövegeket skandáltak. A kapun belül az első vonalban mintegy 50-100 menekült tartózkodott. Azt, hogy valójában mennyien lehettek az akcióban résztvevők, a takarás miatt nem lehetett tisztán kivenni. A mentősök egy terhes kismamát is kihoztak, aki fogta a hasát, inkább csak megrémült, mint sérült.

A Napló tudósítója a környéken lakóktól megtudta, hogy ők még soha nem féltek ennyire, többen be is zárták az ajtókat, ablakokat.

A DKV korábbi közlése szerint a rendőrség egy időre lezárta a Sámsoni úti autóbusz-fordulót, ezért a 19-es járat közlekedése átmenetileg változott.


A rendőrség közleménye

A rendőrség fenntartja a közrendet, a közbiztonságot Debrecenben.A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2015. június 29-én 14 óra 20 perc körüli időben két menedékkérő között vallási indíttatású nézeteltérés keletkezett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomásán. A konfliktus elmérgesedett, abba az állomáson tartózkodó menedékkérelmet benyújtók közül több százan kapcsolódtak be.

A rendőrség azonnal kiemelten reagált az eseményekre, kordonokat állított fel, a feldühödött tömeg megfékezése érdekében gázcsapásokat alkalmazott. A konfliktus résztvevőit szétválasztotta, egy főt előállított a Debreceni Rendőrkapitányságra.A történtek során személyi sérülésről a rendőrségnek nincs tudomása. Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet.


HBN


Helyszíni riportunk:

A befogadóállomás főbejáratához vezető úton délután fél négykor már csak néhány letört faág (vagy inkább husángnak mondanám), egy-két felgyújtott kuka, és persze a rengeteg rendőr, meg csíkos autó emlékeztetett a nem sokkal korábbi balhéra. Az „őslakosokat” kérdezni sem kellett, a diktafon és a jegyzetfüzet láttán valósággal ömlött belőlük a szó.


Debrecen, 2015. június 29., hétfő (MTI) - Autósokra támadt a debreceni migrációs tábor mintegy száz lakója, botokkal felfegyverkezve hétfő délután a tábor melletti 471-es számú úton.


Budapest, 2015. június 29., hétfő (MTI) - A rendőrség fenntartja a közrendet, a közbiztonságot Debrecenben - reagált a rendőrség, miután autósokra támadt a debreceni migrációs tábor mintegy száz lakója, botokkal felfegyverkezve hétfő délután a tábor melletti 471-es számú úton.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában