Tél végén támad a kátyú

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: HBN
Debrecen – Százezreket spórolhatunk assistance szolgáltatással kátyúkárok esetén.

A hirtelen hőmérséklet-változás miatt hamarosan eláraszthatják a kátyúk Magyarország útjait, amire érdemes felkészülnie minden autósnak. Ráadásul hazánk egyre öregedő autóparkja is közrejátszik abban, hogy gyakoribbak lettek az autókat útközben érő meghibásodások. Csak abban bízhatunk, hogy idén a kemény tél „érdeklődés hiányában elmaradt”, így talán a kátyú is kevesebb.

Sok az öreg autó

Az autók meghibásodásának gyakoriságában és súlyosságában természetesen az is szerepet játszik, hogy a gazdasági válság és az autópiac hosszú évek óta tartó gyengélkedése következtében az ország autóparkja egyre inkább elöregszik. A hazai személyautó-állomány átlagéletkora megközelíti a tizenkét évet. Az autók emelkedő kora természetesen rosszabb minőségű, könnyebben meghibásodó gépjárműveket jelent, melyek egy esetleges kátyúkár esetén is könnyebben rongálódnak meg. A tél végére rosszabb műszaki állapotba került autók és a kátyús utak miatt tavasszal megszaporodik az út szélén lerobbanó autósok látványa.

Tipikus sérülések

A kátyúk leggyakrabban három típusú sérülést okozhatnak az autókban. Jobb esetben a gépkocsi nem sérül meg, azonban leáll a motor. Ennek oka, hogy ha túl nagyot „huppan” az autónk, az üzemanyag ellátást megszakító rendszer aktivizálódik. Ezt sok esetben egy motorháztérben található gombbal ki lehet iktatni, azonban előfordulhat, hogy csak szervizben tudják megoldani a problémát. A másik gyakori eset a defekt. Ha csupán egy kerék lesz defektes, akkor a megoldás attól függ, hogy milyen felszerelésünk van a kocsiban. Amennyiben azonban több kerék kap egyszerre defektet, feltehetően autómentésre lesz szükségünk. Súlyosabb kátyúbalesetnek számít, amikor megsérül a futómű, és kitörik a kerék. Ebben az esetben autómentésre van szükségünk, melynek megszervezésében segíthetnek az assistance szolgáltatók munkatársai. A szerviz költségeit a közútkezelő állja, de ehhez hitelt érdemlően (fotókkal, tanúkkal, stb.) bizonyítanunk kell, hogy kár ért bennünket. És ezt a kárt ténylegesen egy úthiba okozta.

HBN