Tekintélyes méretű tortával ünnepelték az évfordulót

Akt.:
Tekintélyes méretű tortával ünnepelték az évfordulót
© Fotó: Matey István
Debrecen – Hagyományőrző programokkal folytatódott az advent Debrecenben.

Az idén 200 éves debreceni cukrászat jubileuma alkalmából, hatalmas, stílszerűen, mintegy 200 centiméter magas tortát mutattak be szombaton, a Kölcsey Központban. A monumentális édességhez 420 darab tojást, 360 evőkanál kristálycukrot, 380 evőkanál lisztet, 30 kilogramm vajat, és szintén 30 kilogramm csokoládét használtak fel a készítők. – 1817-ben települt a cívisvárosba Caderas Wioland, svájci születésű cukrászmester, aki meghonosította itt a cukrászatot. Éppen ezért svájci csokoládéval készítettük el a tortát – mondta Balogh István, a megyei Cukrász Ipartestület elnöke, s egyben a gigantikus cukrászremek alkotásának szakmai koordinátora. Az óriási édesség Debrecen öt cukrászdájának – így a Gara, a Mignon, a Mandula és a Kiss-Virág Cukrászda, valamint Sipos Árpád, az egykori cukrászüzem vezetőjének – közös összefogásával készült el. Balogh István elmondta, egy ezerszeletes torta megalkotása volt a cél, ám végül 1200 szeletet fogyaszthattak el a kíváncsi kóstolók.

Éltetni a hagyományokat

A monumentális nyalánkság elkészítésében a cukrászatokon kívül, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Debrecen Megyei Jogú Város, a Debreceni Szakképzési Centrum, ezen belül a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói és tanárai is együttműködtek. Miklóssy Ferenc, a megyei iparkamara elnöke elmondta, az idén 167 éves iparkamarának kötelessége volt a 200 éves debreceni cukrászat mellé állnia, hiszen minden hagyományra rendkívül büszkék.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

A Kölcsey Központban szombaton Hajdú-Bihar megye kézművesei is felsorakoztak, hiszen céljuk, hogy éltessék a hagyományokat. A Gyékény kézműves találkozón és vásáron a karácsonyfa alá szánt termékek között válogathattak az érdeklődők, vásárolhattak többek között különleges ékszereket, üvegtermékeket, horgolt díszeket, vagy éppen szalmakosarakat.

HBN–VK