Tej terméktanács: az uniós támogatás mentőöv a magyar tejtermelőknek

Budapest – Jelentős segítség, mentőöv a magyar tejtermelőknek az EU-tól kapott mintegy 3 milliárd forintos (9,5 millió eurós) támogatáscsomag a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint.

Mélykúti Tibor az MTI-nek szerdán a támogatás mértékét elismerve Lengyelország példáját hozta, amely 22 millió eurós támogatást kapott, eközben a tejtermelése kilencszerese a magyarnak, valamint Szlovákiáét, amely 2 millió eurót kapott, és feleakkora a termelése, mint a magyar. Sikeres lépés, hogy Magyarország az uniós tejtermelés mindössze 1,1 százalékával megkapta ezt a támogatást – tette hozzá.

A magyar tejágazat feladata az integráció erősítése a felvásárlási árak emelése az importtejek kiszorítása érdekében – jelezte. Emlékeztetett: a nyerstej felvásárlási ára tavaly 27 százalékkal csökkent az előző évhez képest, az első hat hónapban pedig még 14 százalékkal csökkent az előző évhez képest, kilogrammonként 72 forintra.

Ismertetése szerint az idén júniusban a tej felvásárlási ára idei mélypontjára esett: a termelők az önköltségi ár 60 százalékát kapják meg, ami 65-66 forint kilogrammonként. Az értékesítésben a következő négy-öt hónapot kellene kihasználni a nyerstej felvásárlási árának stabilizálásához, mivel az értékesítés ilyenkor a legerősebb – mondta az elnök.

Emlékeztetett: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkárának szerdai bejelentése szerint a 3 milliárd forint értékű uniós támogatást a kormány a költségvetésből még 3 milliárd forinttal egészíti ki, így a magyar tejtermelőket 6 milliárd forint segíti a piaci válság leküzdésében.

– MTI –