Tej nélküli leveseink

Tej nélküli leveseink
© Fotó: Pixabay
Ha egykor volt a kamrában kenyérnek való és zsír, illetve a háziállatok előállították a tejet és a tojást, nyugodt volt a háziasszony, hiszen némi zöldséggel és fűszerpaprikával mindebből szinte bármit el tudott készíteni. Ezek voltak az úgynevezett alapélelmiszerek. Barak Beáta írása.

Ha most állítjuk össze a listát, csupán alternatív verziókat kapunk: a disznózsírt, a fehér lisztet sok esetben kiváltja valami más, a tejet pedig el is törli.

Az alapélelmiszerek megosztó, sőt tiltott ételekké váltak, és nem csupán azok szemében, akik érzékenyek lettek rájuk.

Számomra igen furcsa a tiszántúli embernek eme változása: köztudott, hogy a tejföl nagymértékű felhasználása nemzeti gasztronómiánk sajátossága is. A tejes levesek fogyasztásának szintén nagy hagyományai eredeznek a paraszti világban – erről viszont már tudjuk, hogy ha egy-két megyével odébb élő vendéget tejes (édes) borsólevessel kínálunk, akkor nem sikerülhet sokáig marasztalnunk őt…

A hétköznapi tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy bár még mindig nincs teljes képünk arról, a tej barát vagy ellenség; nagyszerű tápanyag vagy kockázatos élelmiszer, csak kevesek hajlandóak rizsnyákra vagy szójalére, tehát növényi alapúra cserélni. De az is lehet, hogy a dobozos tejet fogyasztók ezt már meg is tették, tudtukon kívül…

Barak Beáta