Tehetséggondozó tanárokat díjaztak

Akt.:
Dr. Futóné Monori Edit biológia-kémia tanár és Balla Tibor László mély-rézfúvós művész és tanár
Dr. Futóné Monori Edit biológia-kémia tanár és Balla Tibor László mély-rézfúvós művész és tanár - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Emberileg és szakmailag is példaként állhatnak a tanulók elé.

Két debreceni tanárt, Balla Tibor Lászlót és dr. Futóné Monori Editet is díjazták a múlt heti Mester-M gálán. A vezető hazai olajipari társaság kitüntetését összesen tíz pedagógus vehette át Budapesten. A díjat és az azzal járó 1 millió forintot azok a pedagógusok kaphatják meg, akik jó eredményeket értek el több évtizedes munkájuk során, és akiket környezetük emberileg és szakmailag példaként szeretne a fiataloknak felmutatni.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Futóné Monori Edit a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola biológia-kémia szakos mestertanára. Harminchárom évnyi szakmai tapasztalattal a pályára hivatásként tekint, céltudatos, kimagasló munkabírású, precíz, híve a 21. századi pedagógiának – áll a méltatásában. Példát mutat a gimnázium tanulóinak, illetve vezető- és mentor tanárként a Debreceni Egyetemről hozzá kerülő tanárjelölt hallgatóknak is. Figyelmet fordít a kritikus gondolkodásra, a problémamegoldó képesség fejlesztésére. Évről évre természettudományos projekteket, kutatásokat szervez.

Zeneiskolát alapított

Balla Tibor László mély-rézfúvós művész és tanár közel negyven éve folytat úttörő munkát, főiskolás éveinek utolsó szemesztereiben már tanított. Négy pályakezdő zenetanár kollégájával együtt alapították a tiszafüredi zeneiskolát. Harminc éven át vezette a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekart. Először kézzel írta a kottákat, majd megtanulta a számítógépes kottagrafikát és a számítógépes stúdiófelvétel készítését. Egy, az Egyesült Államokban tett látogatása alkalmával megismerte a Yamaha-Methode módszert, mely alapján átdolgozta a hazai rézfúvós kottákat. Sok növendéke zenei pályát választott.

HBN