Helyi közélet

2008.06.05. 17:55

A mianmari junta beengedte a debrecenieket!

<p>Debrecen - Közép-Európából egyetlenként, a természeti katasztrófa sújtotta Mianmarba (Burmába) indul a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsapata (DEKOM).</p>

Közép-Európából egyetlenként, a természeti katasztrófa sújtotta Mianmarba (Burmába) indul a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsapata (DEKOM). A 3,5 millió forintba kerülő akciót a református egyház finanszírozza.
A csapat összesen 9 fővel, jövő szombaton utazik a dél-kelet ázsiai országba, melyre május elején csapott le a Nargis nevű – körülbelül 133 ezer halálos áldozatot követelő – ciklon.

Mianmarban közel 2,5 millióan várnak segélyre
Mint Késmárky Andrástól, a DEKOM vezetőjétől megtudtuk, 10 napos ott tartózkodásuk során a helyi katonsággal együttműködve tábori kórházat kell létrehozniuk.

– Terveink szerint mintegy 2000 embert szeretnénk ellátni, és az oda érkezett segélyek szétosztását irányítanánk. Emellett magunk is viszünk gyógyszeradományt – tájékoztatott Késmárky.

A DEKOM már korábban is elindult volna, de csak most kapták meg a Mianmart kormányzó katonai junta engedélyét. A segélyezést nagyban nehezítette, hogy a junta senkit sem engedett be az országba, s most sem járulnak hozzá minden külföldi mentőcsoport beutazásához.

RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában