Tehetséges gyerekek kaptak ösztöndíjat

Horváth Szonja Komolay Szabolcs alpolgármestertől veszi át a elismerésről szóló tanúsítványt
Horváth Szonja Komolay Szabolcs alpolgármestertől veszi át a elismerésről szóló tanúsítványt - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Ebben a tanévben huszonhét diák részesül tíz hónapon keresztül tízezer forintos ösztöndíjban.

Az elnyert támogatásokról szóló tanúsítványokat ünnepélyes keretek között adta át Komolay Szabolcs, a kulturális, oktatási, szociális feladatokkal kapcsolatos irányításért és koordinációért felelős alpolgármester csütörtökön a Méliusz Juhász Péter Központi Könyvtárban. Debrecen önkormányzata minden évben támogatásban részesíti a tanulmányaik folyamán kimagasló eredményeket elérő fiatal tanulókat. Az ösztöndíjra az pályázhat, akinek tanulmányi átlaga eléri a 4,5-et, valamint tanulmányi, sport- vagy művészeti versenyen ért el előkelő helyezést.

A tanultakat kamatoztatják

Konsztantin Kavafisz Ithaka című versével kezdődött az ünnepi műsor azon a csütörtöki rendezvényen, ahol a debreceni önkormányzat tehetséges diákokat támogató tanúsítványait adták át. A költeményhez kapcsolódva Komolay Szabolcs alpolgármester elmondta, Odüsszeusz tíz éven át tartó tengeri bolyongása során hasznára volt a legfontosabb tulajdonsága, a leleményessége. Ez azt jelenti, a megszerzett tudást alkalmazni tudta, úgy, hogy az saját maga és a legénysége előnyére vált.

– Itt most tehetséges fiatalokat díjazunk, akik a tanulásban és a sportban kiváló eredményeket mutatnak fel. Mindenkinek van képessége arra, hogy megtanuljon valamit, de a megtanultakat alkalmazni, a gyakorlatban kamatoztatni, segítségével feladatokat megoldani, az az igazi tudás! – hangsúlyozta az alpolgármester. – Akár a sport, akár a tanulás, akár a hobbi terén legyetek kreatívak, oldjátok meg azokat a problémákat, amelyeket az élet, a munka elétek állít. Én tudom, hogy az iskola, ahol tanultok, a sportegyesület, ahol sportoltok, mindent megtesz azért, hogy kiteljesedhessetek – mondta a gyerekeknek.

Mögöttük állni

Az alpolgármester arra is kitért, milyen lemondással jár a szülők részéről a tehetséges gyermek mögött állni. Mint mondta, ezért őket is köszönet illeti, ahogyan a tanárokat, edzőket, akik tanítják, okítják őket mindarra, amivel kiválóak lehetnek. Hangsúlyozta, a város mindehhez a támogatáshoz szeretne hozzátenni egy szeletet, hogy a tehetséges gyerekek az útjukon rájuk váró nehézségekkel könnyebben szembenézzenek, és ami bennük szunnyad, kibontakozhasson. – A város számít ebben rátok! Hogy mi lesz belőletek, az rajtatok múlik, a kitartásotokon, a tudásotokon, az akaratotokon – zárta beszédét Komolay Szabolcs.

A 27 díjazott, akik között öt testvérpár is található, tíz hónapon keresztül részesül a város tízezer forintos ösztöndíjában.

PtkI