Helyi közélet

2015.01.22. 13:45

Nézőpont: Foganatosít

<em>Amikor a hatóság munkatársa a várható bűnügyi tényállás tekintetében intézkedést foganatosít, és ezt, vagy a még cifrább „cselekményeket” a magyar nemzeti adó összes csatornája naponta tucatszor tudomásomra hozza, akkor mindent elmond rólunk a szó. Ekkor a nemzeti adók összes kultúra napi emlékező műsora érvényét veszti</em>. <strong>Szabó Katalin írása</strong>.

Amikor a hatóság munkatársa a várható bűnügyi tényállás tekintetében intézkedést foganatosít, és ezt, vagy a még cifrább „cselekményeket” a magyar nemzeti adó összes csatornája naponta tucatszor tudomásomra hozza, akkor mindent elmond rólunk a szó. Ekkor a nemzeti adók összes kultúra napi emlékező műsora érvényét vesztiSzabó Katalin írása.Eleinte csak a nyelvhasználat módja bosszantott, hiszen „nyelvében él a nemzet”, ám már felháborítóbbnak tartom a nyelvhasználat üzenetét. Először azt gondoltam: aki nem tud egyszerűen elmondani valamit a rádióban, televízióban, ahogy elmondaná a kollégájának vagy szomszédjának, az ne legyen szóvivő. Továbbá, aki képtelen megértetni a felettesével, hogy a hétköznapitól idegen beszédmód nem szolgálja, hanem akadályozza a megértést, az alkalmatlan mások tájékoztatására, meggyőzésére. S, ha mégis képesek volnának erre, akkor bizonyára van fölöttük valaki, aki ragaszkodik az elviselhetetlen, bürokratikus formulákhoz. (Az állásban lévő ember ma jellemzően nem azt teszi, amit normálisan tennie kellene, hanem amit elvárnak tőle.)

Mit üzen mindez? Nekem azt, hogy az állam által fizetett beosztásokból mélyen lenézik az embereket, és szemernyit sem törődnek a magyar kultúrával. Ha valamely állami vezető nem képes olyan szakembert alkalmazni, aki érthetően és viszonylag kulturáltan, ugyanakkor szakmailag elfogadhatóan ki tudja fejezni magát, akkor arra gyanak­szom, hogy a kommunikációs tanfolya­mot végzett – egyébként alkalmatlan – rokonának, ismerősének adta az állást. A nyelv örök változása, a nyelvi humor nagyon is érdekel, a vagányság, eredetiség nyelvi megjelenése élvezettel tölt el. Nem a nyájaskodó vagy régimódi stílust hiányolom tehát, hanem a normálisat. Legfőképpen onnan, ahol ez szakmai minimum: állami rádió, televízió, szóvivők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában