Teherhajó süllyed Visegrádnál

Vészjelzést adott le szerda délután egy teherhajó kapitánya, mert elmondása szerint süllyedni kezdett a hajója a Dunán.

16,50 Süllyedő hajó a Dunán – megfeneklett, egyelőre nem tud partra jutni

Egyelőre nem tud partra jutni az az áruszállító hajó, amely léket kapott és süllyedni kezdett szerda délután a Dunán, Visegrádnál. A helyszínre várják a fővárosi tűzoltók hajóját és búvárokat, hogy egy nagy teljesítményű szivattyút vihessenek fel a megfeneklett teherhajóra. A katasztrófavédelem adatai szerint a hajón elől, bal oldalt másfél méteres lék tátong.

A német lobogó alatt hajózó áruszállító hajó léket kapott a Dunán, a visegrádi vár közelében, amikor hegymenetben haladt, vagyis Esztergom irányába hajózott. Víz tört be a járműbe. A kapitány azért, hogy elhárítsa a süllyedés közvetlen veszélyét, igyekezett a partnak kormányozni a hajót. Délután három óra körül sikerült a part közelébe manővereznie.

Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy nem sikerült partot érnie a hajónak, mert Visegrád felett egy öbölnél, a parttól több mint 50 méterre megfeneklett. A szentendrei tűzoltók próbálják megközelíteni, de a jeges vízben ez egyelőre nem sikerült. A helyszínre várják a fővárosi tűzoltók hajóját, illetve búvárszolgálatát egy nagy teljesítményű szivattyúval. Ezt kellene feljuttatni a hajóra, hogy kiszivattyúzzák a betört vizet. Ettől talán megemelkedik a hajótest és partot érhet.

A hajó egyébként 80 méter hosszú, 9 méter széles és 665 tonna repcét szállít. A hajón bal oldalt, elől másfél méteres lék tátong. A járműnek egyébként az eddigi hírek szerint kétfős, horvát személyzete van, egyikük sem sérült meg. 

15,50 Süllyed egy teherhajó a Dunán – léket kapott, még a vízben van 

 

Léket kapott, ezért kezdett süllyedni egy teherhajó szerda délután a Dunán, Visegrádnál – mondta a Független Hírügynökségnek Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szóvivője. Egy német lobogó alatt hajózó áruszállító hajóról van szó, ami hegymenetben, vagyis Esztergom irányába haladva kapott léket. Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, vészjelzést adott le szerda délután egy teherhajó kapitánya, mert elmondása szerint süllyedni kezdett a hajója a Dunán, Visegrád közelében. A tűzoltókat délután fél három után értesítették, és rögtön elindultak arra a partszakaszra, ahová várhatóan megérkezik a hajó.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a német lobogó alatt hajózó önjáró áruszállító hajó léket kapott a Dunán, a visegrádi vár közelében, amikor hegymenetben haladt. Víz tört be a járműbe. A kapitány azért, hogy elhárítsa a süllyedés közvetlen veszélyét, igyekszik a partnak kormányozni a hajót. Délután három óra körül sikerült a part közelébe manővereznie, attól 40-50 méterre van, igyekszik a partnak kormányozni a hajót.

A szentendrei tűzoltók a helyszínre tartanak, hogy kiszivattyúzzák a vizet a hajótestből. Ezután kezdődhet meg a lék helynek keresése, amit már a hajó személyzete végez majd el.

A visegrádi vár feletti szakaszon a meder sziklás, nem kizárt, hogy a mederben lévő sziklának ütközött a hajó, de erről még biztosat nem tudni – tette hozzá Bajkó Erika.


A vízirendőrök megpróbálják kitolni a teherhajót a szentendrei oldalra. Benke Donát, a Szentendrei Tűzoltóparancsnokság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a baleset a bejelentés szerint az 1696-os folyamkilométernél történt – ez a Duna Visegrád feletti szakaszára esik.

Részleteket még nem tudni, a tűzoltókat délután fél három után értesítették, és rögtön elindultak arra a partszakaszra, ahová várhatóan kitolják a hajót.