Tegyünk egy tojást a gázpedál alá!

Akt.:
Tegyünk egy tojást a gázpedál alá!
© Fotó: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A nagy sebesség, a hirtelen tövig nyomott gázpedál és a gyakori megállás a „hunyó”.

Noha az utóbbi hónapokban az üzemanyagok ára folyamatosan csökkent (a trend legalábbis ez, a családok továbbra is jelentős öszeget költenek a kedvenc négykerekű fenntartására. Ezért talán sokakat érdekelhet az, hogy vezetéstechnikával miként spórolhatunk némi aprópénzt.

Start–stop rendszer

Vannak olyan manőverek, amelyekkel sokkal több üzemanyagot égetünk el, mint gondolnánk. A magas sebesség, a hirtelen tövig nyomott gázpedál és a gyakori megállás vezet a legkevésbé takarékos üzemanyag felhasználáshoz, akár 30-40 százalékkal többet is fogyaszthat ilyenkor a kocsink. Ha egy hosszabb piros lámpánál állunk, vagy dugóban araszolgatunk, akkor a motor leállításával is spórolhatunk. Persze az ideális az, ha a start-stop rendszer eleve be van építve az autónkba, de ha szemfülesek vagyunk, akkor a hosszabb megállásoknál saját magunk is szabályozhatjuk ezt. Használjunk GPS-t vagy a dugókat is figyelembe vevő mobiltelefonos alkalmazásokat.

Tartsuk karban

A rendszeres karbantartással többet spórolhatunk, mint gondolnánk. A légszűrők eltömődése, az alacsony olajszint nemcsak a kocsi élettartamát rövidítheti le, hanem a fogyasztását is megdobhatja. Ha nem a megfelelő nyomáson használjuk a gumikat, akkor magasabb lehet a benzinért kifizetett összeg. Ha sokat autózunk, akkor az üzemanyagért kifizetett összeg is jelentős részt hasít ki a családi költségvetésből. Ezt csökkenthetjük azzal, hogy a benzinkútnál olyan hitelkártyával fizetünk, amely az üzemanyag költségek után ad jelentős visszatérítést.

HBN


Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A vizes falevél az aszfaltozott útfelületen úgy viselkedhet, mint a jégpálya. Hullanak a falevelek, rövidebbek a nappalok, fokozatosan csökken a hőmérséklet és reggelente nyirkosabbak az utak is. Ezeknek a tényezőknek köszönhetően megváltoznak a vezetési körülmény...További hírek a Magyarország kategóriából