„Tegyük össze a két kezünket…” – Aratási körkép Hajdú-Biharból

Akt.:
Aratás
Aratás - © Fotó: HBN archív
Hajdú-Bihar – A kenyérgabona minősége jó, a mennyisége is kielégítő, az ára azonban lehetne magasabb.

Országos viszonylatban nagyjából annyi kalászos gabona termett idén, mint egy évvel ezelőtt, csakhogy a vetésterület 70 ezer hektárral csökkent. Ebből pedig egyenesen következik, hogy hozamok tekintetében az idei év veri a tavalyit.

Nem sajnálta tőle

„Idén még tegyük össze a két kezünket, hiszen a vízjárta területek ellenére is tisztességes termésnek örülhettünk. Búzából a hektáranként öt és nyolc tonna között változó hozamok a bihari térségben egészen elfogadhatónak mondhatók” – vetett számot a legnagyobb nyári mezőgazdasági munka befejeztével Polgár József komádi gazda, akinek a teljes termése étkezési minőség lett. – Ehhez persze meg kellett adni a földnek és a növénynek ami jár; a kétszeri fejtrágyázást, a kétszeri gyomirtózást, meg az ugyancsak kétszeri lombtrágyázást. Ezek nélkül nincs minőség – mondta. Ő egyébként a terményéért kapott 48 ezer forintos tonnánkénti árral is elégedett, hiszen a ráfordítások ellenére elkönyvelhetett egy tisztes mértékű nyereséget.

Gyakorlatilag vége

Országosan 99 százalékos készültségnél tart a kalászosok aratása, azaz gyakorlatilag magtárba került az új búza – tudtuk meg Lakatos Zoltántól, a Magyar Gabonaszövetség elnökétől. A szakember arról számolt be, hogy míg tavaly a teljes termésen belül 65 százalék volt a takarmánybúza aránya, addig idén az étkezésié annyi. „Az összes magyarországi termés (mintegy 5,2 millió tonna) az elmúlt évivel megegyező, csakhogy ezt a mennyiséget idén 70 ezer hektárral kisebb vetésterületen sikerült produkálni. Hajdú-Biharban 71 ezer hektár volt a búza vetésterülete, a hektárankénti hozam pedig kicsivel az országos átlag felett alakult” – osztotta meg velünk tapasztalatait a szakember.

A hazai volt a nyerő

Az idei év is azt bizonyította, hogy a fajtaválasztásnak különös jelentősége van. Erre utal, hogy miközben a jónevű, bőtermő külföldi fajták szerényen teljesítettek, a magyar nemesítésű búzák akár kilenc tonnát meghaladó hektárankénti hozamokra is képesek voltak. Például az Agrárgazdaság Kft. löszháti területein. Forgács Barna ügyvezető szerint nagyon ellentmondásosan alakult az idei év. – Jöttek be hektáranként 7-7,5 tonnás őszi árpák a csupán 12 aranykoronás területekről, míg a búza a löszháton 9,2 tonnás termést produkált. Sajnos, a minőség nagyon változó. Előfordult 12-es és 40-es sikértartalom is. Tapasztalataink szerint a bőtermő búzák általában alacsonyabb sikértartalommal rendelkeznek – mondta az igazgató, aki problémának tartja azt, hogy nagyon összecsúsztak az árak. A takarmánybúza tonnánkénti ára 41-43 ezer, míg az étkezésié 45-46 ezer forint, ami nem igazán ösztönzi a termelőket a még jobb minőség előállítására.

HBN-PA


A kukorica lesülhet

A búzával már nincs gond, hiszen a kenyérgabona magtárba került, a gazdák most a kukorica miatt aggódnak. Egy-egy hőségnapon országos szinten akár 200 ezer tonnával is csökkenhet a várható termés mennyisége, bár Hajdú-Biharban egyelőre nem ilyen rossz a helyzet. Az elmúlt napok hűvösebb időjárása hozzáértők szerint arra jó lehet, hogy ha esik tíz-húsz milliméter eső, akkor a gyors leszáradás elmarad és a szemek szépen kitelhetnek a csövekben. Ha azonban visszatér a tartós szárazság, azt tragikus lehet, az egyik legfontosabb takarmánynövényünkre nézve.

Címkék: , , ,