Tegyetek el befőttet

Tegyetek el befőttet
© Fotó: GettyImages
Még valami jó hír?! Egy friss tanulmány szerint harmincéves korunktól havi 9700 forintot kell(ett volna…) megtakarítanunk, ha a jelenlegi állami nyugdíj biztosította szintet magánmegtakarítással szeretnénk fenntartani. Értelemszerűen: minél később kezdjük, annál többet kell. Fábián György jegyzete.

Tegyetek el befőttet, lesz még a világ jövőre, jut eszembe a Kispál és a Borz szövege, és ha egy kicsit fatalistábbak volnánk az átlagnál, akkor most már inkább kérdőjelet tehetnénk az idézet végére. A piros gomb és az arra bökő bütykös ujj rémképe ugyan talán már a múlté, vagy inkább közhellyé kopott; hidegháborútól most már nem kell félni, legalábbis attól a hidegháborútól biztosan nem, de mi lesz a „nem hideggel”? Épp jókor pendítette meg a német kancellár, hogy a balkáni „lőporos hordó” újfent lobbot vethet – miközben mi azon agyalgunk, jaj, mennyit kell félretenni, hogy sok-sok év múlva jó legyen.

Skacok, csak arra ügyeljetek, hogy majd jó nyugdíjatok legyen! Ez pedig – mint korábban is írtam – egy Nyugaton élő, hazalátogató idős magyar úr intéseként hallottam zsengébb koromban. Igen. Nagyon jó volna egy békés, boldog öregkor reményében kuporgatni.

Fábián György