Téglásy Kristóf: az ifjúsági fesztiváloknak nem az ozorai közönség a látogatója

Budapest, 2012. augusztus 24., péntek (MTI) – A magyarországi ifjúsági fesztiválok közönsége teljesen más, mint a drogfogyasztásról elhíresült ozorai fesztiválé, és a kormányzat mindent megtesz azért, hogy a kábítószereket kiszorítsa a szórakozni vágyó fiatalok rendezvényeiről – mondta az Emberi Erőforrás Minisztérium (Emmi) ifjúsági főosztályának vezetője az MTI-nek.

Téglásy Kristóf, aki pénteken a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) rendezvényen vett részt, arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni a kétféle rendezvény közé.

Hozzátette: amíg az ozorai fesztiválként ismert rendezvényen “egy bizonyos zenéhez kötődő szubkultúra” jelent meg, addig a többi ifjúsági rendezvényen azok a “normális magyar fiatalok”, akik számára a fesztiválok a közösségi együttlétet, a zenét, a bulizást jelentik, nem pedig az alkohol- vagy a drogfogyasztás színterét.

Közölte, ahol a tárca jelen volt, például az EFOTT-on (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója), a SZIN-en vagy a Hegyalja fesztiválon, ott nem volt érzékelhető a kábítószer-jelenlét. Jelezte, ha egy rendezvényen mégis úgy látnák, hogy megjelenik a drog, a fesztiválszervezőkkel együtt a bűnüldöző szervekhez fordulnak.

A főosztályvezető arról beszélt, a minisztérium mindent megtesz azért, hogy a fesztiválokon a fiatalok biztonságos körülmények között szórakozhassanak. Elmondta, háttérintézményükön, a Mobilitás ifjúsági szolgálaton keresztül megpróbálnak jelen lenni minden ifjúsági rendezvényen, és ezeken drogprevenciós előadásokat is tartanak.

Közölte, megpróbálják azt terjeszteni, “promózni”, hogy “nem ciki nemet mondani a kábítószerre”, és hogy “annak ciki, aki adja”. Jelezte azt is, olyan közösségteremtő programokat támogatnak, amelyekkel a fiatalok maguk tudják kiszorítani saját életükből, környezetükből a kábítószert.

Elmondta, az idén mintegy 150 millió forintnyi forrást biztosítottak a kábítószer-fogyasztás megelőzésére, továbbá hatmilliárd forintot adnak különböző prevenciós és rehabilitációs intézeteknek, például iskolai tájékoztatásokra vagy – a drogcsapdába kerültek megsegítésére – utcai munkára.

MTI